Η Δικαιοσύνη των Φιλιππίνων επέτρεψε στη δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα να ταξιδέψει στο Όσλο ώστε να παραλάβει προσωπικά το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

 

Η Ρέσα, σφοδρή επικρίτρια του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης τον Οκτώβριο, με την επιτροπή να εξηγεί πως τους επέλεξε εξαιτίας των αγώνων τους για την υπεράσπιση «της ελευθερίας της έκφρασης».

 

Η δημοσιογράφος συγκαταλέγεται σε αυτούς που έστρεψαν τους προβολείς στον πολυαίμακτο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που διεξάγει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε· σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εκστρατεία του αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο αρχιπέλαγος.

 

Η 58χρονη Ρέσα παραμένει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους στην πατρίδα της, μετά την καταδίκη της για «συκοφαντική δυσφήμιση» την περασμένη χρονιά και εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής που έχει ασκήσει. Η δημοσιογράφος αναγκάστηκε να ζητήσει την άδεια τριών δικαστηρίων για να πάει να λάβει το Νόμπελ.

 

Εφετείο αρμόδιο για φορολογικές υποθέσεις αποφάνθηκε ότι η συνιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler μπορεί να ταξιδέψει στη Νορβηγία από την 8η ως τη 13η Δεκεμβρίου. Η άλλοτε ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN αντέδρασε δηλώνοντας πως νιώθει «πολύ καλά» αφού ξεπέρασε και το τελευταίο δικαστικό εμπόδιο που αντιμετώπιζε.

 

Εφετείο που χειρίζεται την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα της δημοσιογράφου να κάνει το ταξίδι, απορρίπτοντας το επιχείρημα του «κινδύνου φυγής» που επικαλέστηκαν εισαγγελείς.

 

Η Ρέσα έλαβε επίσης την άδεια περιφερειακού δικαστηρίου, που είναι αρμόδιο για άλλη υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος της, σύμφωνα με τον Φράνσις Λιμ, έναν από τους συνηγόρους της.

 

Συνολικά είναι αντιμέτωπη με επτά ποινικές διώξεις, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης συκοφαντικής δυσφήμισης, για την οποία διατρέχει κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή ως και έξι ετών κάθειρξης.

 

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ