Νόμπελ Ειρήνης: 329 υποψήφιοι για το βραβείο- Τούνμπεργκ, Ναβάλνι και Τραμπ ανάμεσά τους

Νόμπελ Ειρήνης: 329 υποψήφιοι για το βραβείο- Τούνμπεργκ, Ναβάλνι και Τραμπ ανάμεσά τους Facebook Twitter
EPA
0

Συνολικά 329 υποψήφιοι διεκδικούν φέτος το Νόμπελ Ειρήνης, πιθανότατα τονίζοντας την αφθονία των θεμάτων που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως δήλωσε ο γραμματέας της επιτροπής που απονέμει το βραβείο.

«Είναι ο τρίτος υψηλότερος αριθμός» που έχει καταγραφεί, δήλωσε στο Reuters ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Olav Njølstad.

Το ρεκόρ ήταν 376 υποψήφιοι το 2016. Από το σύνολο του τρέχοντος έτους, περίπου 234 είναι άτομα και 95 οργανισμοί.

«(Ο αριθμός) αντικατοπτρίζει το μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Πιθανότατα αντικατοπτρίζει επίσης ότι υπάρχει μια σειρά από άλυτες συγκρούσεις, πολέμους και προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο Ρώσος επικριτής το Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επίσης υποψήφιο είναι το πρόγραμμα COVAX για την εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19 για φτωχές χώρες όπως και η Αμερικανίδα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Stacey Abrams.

Μεταξύ των υποψηφίων ξεχωρίζουν ακόμη οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.

Στον κατάλογο των υποψηφίων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαμεσολάβηση συμφωνιών ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και αρκετών αραβικών εθνών.

Η πενταμελής επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση την Παρασκευή, δήλωσε ο Njølstad. Θα συναντώνται περίπου μία φορά το μήνα για να συζητούν για τους υποψηφίους πριν από την ανακοίνωση του βραβείου του 2021 τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ