Το Νόβιτσοκ θα περιληφθεί στη λίστα των απαγορευμένων τοξικών ουσιών του ΟΑΧΟ

Το Νόβιτσοκ θα περιληφθεί στη λίστα των απαγορευμένων τοξικών ουσιών του ΟΑΧΟ Facebook Twitter
0

Το Νόβιτσοκ, ο νευροπαραλυτικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε πέρσι στη χημική επίθεση εναντίον Σκρίπαλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, θα περιληφθεί στη λίστα των απαγορευμένων τοξικών ουσιών του ΟΑΧΟ.

Τα 41 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων υιοθέτησαν σήμερα την κοινή πρόταση που είχαν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία και ο Καναδάς.

Όπως ανέφερε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Καναδά, Σαμπίν Νόλκε, «η Ρωσία διαχώρισε τη θέση της, όμως η πρόταση δεν απορρίφθηκε. Ευχαριστώ όλα τα μέλη που την στήριξαν.

Η ψηφοφορία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν διέρρευσαν άλλες πληροφορίες για το πώς διεξήχθη.

Οι 193 χώρες-μέλη του ΟΑΧΟ έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή. Στη συνέχεια, το Νόβιτσοκ θα προστεθεί και επισήμως στον κατάλογο με τις απαγορευμένες ουσίες.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι Ρώσοι πράκτορες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU δηλητηρίασαν πέρσι τον Μάρτιο τον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, στο Σάλσμπερι. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση αυτή.

Η προσθήκη του Νόβιτσοκ συνιστά την πρώτη τροποποίηση του καταλόγου των απαγορευμένων ουσιών αφότου υιοθετήθηκε η λίστα αυτή με βάση τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοξίνη VX, το σαρίν και το αέριο μουστάρδας.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά τη ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου εκλάπησαν κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ αυτών και τμήμα των γαλλικών βασιλικών κοσμημάτων
LIFO NEWSROOM
Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Διεθνή / Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Η ιστορία των Ματσό Πίρο, μιας από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές στον πλανήτη, που ζει βαθιά στον Αμαζόνιο του Περού και απειλείται από την παράνομη υλοτομία, τις ασθένειες και την εισβολή του σύγχρονου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Διεθνή / Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, προωθεί νέες διατροφικές οδηγίες που ενθαρρύνουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, ανατρέποντας δεκαετίες επιστημονικών συστάσεων και προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς
LIFO NEWSROOM