Έρευνα διεξάγεται στο Νιου Τζέρσεϊ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σχολική εργασία μαθήτριας δημοτικού για τα «επιτεύγματα» του Αδόλφου Χίτλερ.

 

Οι μαθητές της πέμπτης τάξης δημοτικού σχολείου στο Τέναφλαϊ κλήθηκαν να γράψουν για τα επιτεύγματα σημαντικών ανθρώπων και να μεταμφιεστούν στο πρόσωπο που επέλεξαν.

 

Κάποιο παιδί έγραψε για τον Τζιμ Κάρεϊ, άλλα για τον Νιλ Άρμστρονγκ και την Αμέλια Έρχαρτ. Ένα από τα παιδιά επέλεξε να γράψει για τον Αδόλφο Χίτλερ.

 

«Ήμουν αρκετά σπουδαίος, δεν ήμουν;» έγραψε η μαθήτρια, περιγράφοντας την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. «Ήμουν πολύ δημοφιλής και πολλοί άνθρωποι με ακολουθούσαν μέχρι τον θάνατό μου. Η αντίληψή μου για τον αντισημιτισμό με οδήγησε στο να σκοτώσω πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους», ανέφερε ακόμη.

 

Η εργασία αυτή τοποθετήθηκε μαζί με άλλες στους τοίχους του σχολείου τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Λόρι Μπιρκ, μια μητέρα που δημοσίευσε σχετική φωτογραφία στο Facebook.

 

Νιου Τζέρσεϊ: Μαθήτρια δημοτικού «ντύθηκε» Χίτλερ, έγραψε για τα «επιτεύγματά» του- Ξεκίνησε έρευνα

 

Γονείς και μέλη της κοινότητας στην κομητεία Μπέργκεν απαίτησαν απαντήσεις από το σχολείο, όπως και να αποδοθούν ευθύνες. Η είδηση προκάλεσε την αντίδραση και της οργάνωσης Israeli-American Council, που κάλεσε τον κόσμο να στείλει επιστολές διαμαρτυρίας.

 

 

Μετά τις αντιδράσεις, η διεύθυνση δημόσιων σχολείων του Τέναφλαϊ ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν. Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο που στις ΗΠΑ παρατηρείται ανοδική τάση της αντισημιτικής βίας και έχουν αναφερθεί βανδαλισμοί συναγωγών, που συνδέθηκαν με τις συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς, σημειώνει η Washington Post.

 

Η Λόρεν Κον Ντέιτον, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Τέναφλαϊ, υπογράμμισε σε ανάρτηση στα social media ότι η μαθήτρια ήθελε να μάθει περισσότερα για το Ολοκαύτωμα και ότι της δόθηκε άδεια.

 

«Το παιδί έμεινε πιστό στις απαιτήσεις της σχολικής εργασίας. Δεν είχε καμία πρόθεση να δείξει αντισημιτισμό, να είναι προσβλητικό ή να εκφράσει μίσος προς την εβραϊκή κοινότητά μας. Γνωρίζω προσωπικά το παιδί και την οικογένειά της και θα τους καλωσόριζα στο εβραϊκό σπίτι μου οποιαδήποτε στιγμή», ανέφερε.

 

Η κομητεία Μπέργκεν είναι τμήμα της περιοχής με τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στις ΗΠΑ. Κάτοικοι δήλωσαν στην Washington Post ότι ιδιαίτερα το Τέναφλαϊ αποκαλείται «μικρό Τελ Αβίβ», λόγω της μεγάλης εβραϊκής κοινότητάς του, όπως και ότι η περιοχή δεν έχει αντιμετωπίσει προφανή αντισημιτισμό.

 

Η Γιάελ Γουέιντραουμπ, μία από τους πολίτες που έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας, δήλωσε ότι το έπραξε επειδή το συμβάν είναι απεχθές, ιδιαίτερα δεδομένης της αύξησης της αντισημιτικής βίας και ρητορικής.

 

«Παραβιάζει κόκκινες γραμμές που δεν θα έπρεπε ποτέ να παραβιαστούν. Το να μεταμφιέζεται ένα παιδί σε κάποιον που είναι υπεύθυνος για εκατομμύρια θανάτους από τα χέρια των Ναζί… Πρέπει να γίνει επίπληξη στον δάσκαλο και τον διευθυντή», τόνισε.