Νιγηρία: 198 νεκροί από αιματηρές επιθέσεις σε χωριά

Νιγηρία: 198 νεκροί από αιματηρές επιθέσεις σε χωριά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Επιθέσεις σε χωριά στη Νιγηρία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων έχουν οδηγήσει στο θάνατο σχεδόν 200 ατόμων μέχρι στιγμής, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές. 

«Όχι λιγότερα από 20 χωριά» υπέστησαν επιθέσεις από το βράδυ του Σαββάτου ως το πρωί της Δευτέρας, είπε ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου της Μπόκος, Μάντεϊ Κάσα, υπογραμμίζοντας πως οι επιθέσεις στη Νιγηρία ήταν «συντονισμένες». Μίλησε ακόμη για «500 τραυματίες και χιλιάδες εκτοπισμένους».

Αναλυτικότερα, ο απολογισμός σειράς επιθέσεων εναντίον χωριών στην πολιτεία Πλατό, στην κεντρική Νιγηρία, από το βράδυ του Σαββάτου ως το πρωί της Τρίτης, έγινε ακόμη μεγαλύτερος χθες Τετάρτη, καθώς έφθασε σχεδόν τους 200 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές. Δεν ξεκαθάρισαν ποιοι ήταν οι δράστες. Στην περιοχή οι εντάσεις είναι πολλές τα τελευταία χρόνια, κάποιες έχουν θρησκευτικές διαστάσεις. Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν εν μέσω Χριστουγέννων.

Νιγηρία: «Σφαγιάστηκαν εν ψυχρώ»

Ο Μάντεϊ Κάσα, ανέφερε πως καταμέτρησε «148 χωρικούς (...) που σφαγιάστηκαν εν ψυχρώ», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Νιγηρίας Κάσιμ Σιτέμα, στους οποίους προστίθενται «τουλάχιστον πενήντα νεκροί» στη γειτονική περιοχή Μπάρκιν Λάντι, σύμφωνα με τον Ντίξον Τσόλομ, αιρετό στο τοπικό κοινοβούλιο. Προηγούμενος απολογισμός αναφερόταν σε 163 νεκρούς.

«Σας ζητάμε να αντισταθείτε στον πειρασμό να υποκύψετε στους διχασμούς και στη δηλητηριώδη ρητορική μίσους έναντι συμπολιτών σας όσο προσπαθούμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να εγγυηθούμε την ασφάλειά σας», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος Σιτέμα απευθυνόμενος σε αντιπροσωπεία των τοπικών αρχών και σε εκτοπισμένους.

Πολλά θύματα ενταφιάστηκαν προχθές Τρίτη. Επρόκειτο για «150 ανθρώπους», ανέφερε ο Τίμοθι Νούαν, αντιπρόεδρος της νιγηριανής εκκλησιαστικής οργάνωσης COCIN. «Δολοφονήθηκε πολύς κόσμος, σκότωσαν ανθρώπους λες και ήταν ζώα, εν ψυχρώ, κάποιους μέσα στα σπίτια τους, άλλους έξω. Σήμερα (σ.σ. προχθές) κηδέψαμε κάπου 150 (θύματα) σε όλη την περιοχή», είπε.

Ο υποστράτηγος Αμπντουσαλάμι Αμπουμπακάρ, παρών σε μια από τις κηδείες σε ομαδικό τάφο, στο χωριό Μαϊγιάνγκα, στην Μπόκος, αναγνώρισε πως οι δυνάμεις ασφαλείας δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Ως τις τέσσερις το πρωί (την παραμονή των Χριστουγέννων), λάβαμε 36 κλήσεις. Αδυνατούσαμε να αντεπεξέλθουμε (σε όλες). Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, πολύ χειρότερα», είπε ο ανώτερος αξιωματικός σε χωρικούς.

Προχθές ο Νιγηριανός πρόεδρος Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας «να επέμβουν αμέσως» στην περιοχή, να βρουν και «να συλλάβουν τους δράστες», αφού καταδίκασε «σθεναρά τις επιθέσεις», σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πλατό, ο Κέιλεμπ Μουφτγουάνγκ, κάλεσε επίσης να συλληφθούν «οι υπεύθυνοι για αυτές τις ειδεχθείς ενέργειες» προχθές.

Νιγηρία: Σκληρή δοκιμασία από τους τζιχαντιστές

Οι πληθυσμοί της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας για χρόνια δοκιμάζονται σκληρά εξαιτίας της δράσης τζιχαντιστικών οργανώσεων, πάνοπλων συμμοριών κακοποιών που λεηλατούν, απαγάγουν για λύτρα και δολοφονούν, καθώς και επιθέσεων και πράξεων αντεκδίκησης μεταξύ κτηνοτρόφων και γεωργών που ανταγωνίζονται για τους ολοένα πιο δυσεύρετους πόρους, τη γη και το νερό.

Την πολυδιάστατη κρίση, ασφαλείας και ανθρωπιστική, επιτείνουν η κλιματική αλλαγή και η πληθυσμιακή έκρηξη στη χώρα 215 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Τινούμπου, που ανέλαβε τον Μάιο, δηλώνει, όπως κι ο προκάτοχός του, πως η αντιμετώπιση της ανασφάλειας αποτελεί προτεραιότητά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM