New York Times: Τώρα είναι η ώρα των τεράτων, καταρρέει ο κόσμος όπως τον ξέραμε

New York Times: Τώρα είναι η ώρα των τεράτων, καταρρέει ο κόσμος όπως τον ξέραμε Facebook Twitter
0

Στις αλλαγές που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times, τονίζοντα πως «τώρα είναι η ώρα των τεράτων» και ότι «καταρρέει ο κόσμος όπως τον ξέραμε».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει, η τεχνητή νοημοσύνη ωριμάζει, ο πλανήτης θερμαίνεται και το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας καταρρέει. Το να δούμε οποιαδήποτε από αυτές τις υποθέσεις μεμονωμένα σημαίνει ότι χάνουμε αυτό που αντιπροσωπεύουν συλλογικά: την ασταθή, απρόβλεπτη εμφάνιση ενός διαφορετικού κόσμου. Πολλά από αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τα τελευταία 50 χρόνια, καταρρέουν. Κινήματα και τεχνολογίες επιδιώκουν να ανατρέψουν τα επόμενα 50 χρόνια» αναφέρει αρχικά ο αρθρογράφος των New York Times, Έζρα Κλέιν.

Αρχίζοντας την ανάλυσή του με την αμερικανική πολιτική, δηλώνει πως ο Τραμπ είναι μακριά μόνο λίγες ημέρες από την ορκωμοσία του για δεύτερη φορά. «Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πράο και ο Τραμπ το ξέρει. Ακόμη και πέρα ​​από το κόμμα, αυτή τη φορά δεν αντιμετωπίζει μαζική αντίσταση. Οι Δημοκρατικοί είναι απογοητευμένοι και εξαντλημένοι. Ο Τραμπ πλαισιώνεται τώρα από μια συμμαχία ολιγαρχών με επικεφαλής τον Έλον Μασκ. Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες της Washington Post και των Los Angeles Times δεν στήριξαν την Κάμαλα Χάρις και η Amazon φέρεται να πλήρωσε 40 εκατομμύρια δολάρια για τη Μελάνια και το ντοκιμαντέρ του Τραμπ για εκείνη. Ο Τιμ Κουκ, ο Σούνταρ Πιχάι και μια σειρά από άλλα διευθυντικά στελέχη ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μαρ-α-Λάγκο για να δειπνήσουν με τον Τραμπ. Αυτό διαφέρει από το 2017, όταν ο Τραμπ αντιμετωπίστηκε ως κάτι που έπρεπε να υπομείνει ο κόσμος ή ως κακοήθεια που έπρεπε να απορριφθεί. Οι δισεκατομμυριούχοι βλέπουν ότι οι κανόνες έχουν αλλάξει. ''Όλοι θέλουν να γίνουν φίλοι μου!'', έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social μετά το δείπνο με τον Τζεφ Μπέζος. Και δεν έχει άδικο».

Ο αρθρογράφος των New York Times, Έζρα Κλέιν, συνεχίζει: «Η δημοκρατία δεν πεθαίνει στο σκοτάδι. Υποβαθμίζεται μέσω της σύναψης συμφωνιών. Έχουμε δει αυτή τη διαφθορά να ''τρώει'' δημοκρατίες αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν, την οποία ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του αναφέρουν ως πρότυπο. Τα μέσα ενημέρωσης συμμορφώνονται με το καθεστώς γιατί το να κάνεις διαφορετικά, είναι πολύ δαπανηρό. Το εύρος των αποτελεσμάτων για τη δεύτερη θητεία του Τραμπ είναι εκπληκτικά τεράστιο, που εκτείνεται από την αυτοκαταστροφική ανικανότητα έως την μπερδεμένη ασυνέπεια και την αυταρχική εξυγίανση. Και ό,τι ήταν εμπόδιο στην πρώτη του θητεία, πλέον δεν υπάρχει».

Όπως εξηγεί ο Κλέιν, την ώρα που έγραφε το κείμενο, έκανε τρεις ή τέσσερις ερωτήσεις στο ChatGPT. «Ήταν μικρές ερωτήσεις, όπως θα μπορούσα να κάνω κάποτε στη Google. Έχω καλύψει το ρεπορτάζ για την τεχνητή νοημοσύνη για χρόνια. Ποτέ δεν αμφισβήτησα τις ενδεχόμενες δυνατότητες του ΑΙ. Αλλά χρόνο με τον χρόνο, δεν έβρισκα θέση για αυτό στην καθημερινότητά μου. Ήταν σαν ένας ασκούμενος που απαιτούσε επίβλεψη όταν αυτό που χρειαζόμουν ήταν διορατικότητα. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στην εποχή μου με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι μηχανές αναζήτησης πριν από αυτήν». Και διερωτάται: «Είμαστε όμως προετοιμασμένοι για αυτές τις νοημοσύνες που τόσο έντονα βάζουμε πια στη ζωή μας και αρχίζουμε να εμπιστευόμαστε τις υποδομές και τα δεδομένα μας, τη λήψη αποφάσεων και τη διεξαγωγή πολέμων; Προετοιμαζόμαστε πραγματικά γι’ αυτές;».

«Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος παλεύει να γεννηθεί»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνέντευξη που πήρε πρόσφατα από τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν. «Πρώτον, μου είπε ότι η Κίνα θα ξεπεράσει οικονομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στα επόμενα αρκετά χρόνια. Και δεύτερον, η Κίνα, όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επρόκειτο να ηγηθεί του κόσμου στην τεχνητή νοημοσύνη. Λόγω των όσων έχει κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν, κανείς δεν μιλάει για την Κίνα και το να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα, ίσως και ποτέ. Και δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η ηγετική δύναμη όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, και όχι η Κίνα. Και σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε έτσι».

Αναφορικά με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, σχολιάζει πως «κάθε μήνα από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, σπάνε ρεκόρ για το κλίμα. Ήταν πολύ πιο ζεστό το διάστημα αυτό, ακόμα και από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες του κλίματος. Βλέπουμε, στις πυρκαγιές που μετατρέπουν περιοχές του Λος Άντζελες σε στάχτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τα οποία έχουμε λάβει προειδοποιήσεις. Και βλέπουμε επίσης, πόσο απροετοίμαστοι είμαστε να τα αντιμετωπίσουμε. Κάθε χρόνο, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιεύουν μια έκθεση για το χάσμα μεταξύ του τι δεσμεύτηκαν τα έθνη σε όλο τον κόσμο να κάνουν και του τι πρόκειται να επιτύχουν. Το 2023, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έφτασαν σε νέο υψηλό. Για να διατηρηθεί η θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ο στόχος των συμφωνιών (φανταστικός όταν συνδυάζεται με την πραγματικότητα), οι εκπομπές θα πρέπει να μειώνονται κατά 7,5% χρόνο με τον χρόνο μέχρι το 2035. Για να διατηρηθεί η θέρμανση στους δύο βαθμούς Κελσίου, η ετήσια μείωση να είναι 4% εκατό.

«Οποιαδήποτε από αυτές τις προκλήσεις θα ήταν αρκετή από μόνη της. Όλες μαζί προμηνύουν μια νέα και τρομακτική εποχή. Βρίσκω τον εαυτό μου να επιστρέφει σε μια διάσημη παράφραση μιας ρήσης του Αντόνιο Γκράμσι: ''Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος παλεύει να γεννηθεί: Τώρα είναι η ώρα των τεράτων''» καταλήγει ο αρθρογράφος των New York Times, Έζρα Κλέιν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM