Bloomberg: Η Κίνα συζητά την πώληση του TikTok στον Μασκ

Bloomberg: Η Κίνα συζητά την πώληση του TikTok στον Μασκ Facebook Twitter
Έλον Μασκ/ ΕΡΑ
0

Ο δισεκατομμυριούχος και στενός συνεργάτης- πλέον- του Ντόναλντ Τραμπ που ορκίζεται νέος πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, Έλον Μασκ συζητά την εξαγορά του TikTok, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Έλον Μασκ να εξαγοράσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ αν η δημοφιλής πλατφόρμα απαγορευτεί από τις αμερικανικές αρχές στα τέλη της εβδομάδας. Την περασμένη χρονιά, υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ νόμος με βάση τον οποίο ο κινεζικός κολοσσός ByteDance ήταν υποχρεωμένος να πουλήσει την πλατφόρμα TikTok ως τη 19η Ιανουαρίου, ή αλλιώς η λειτουργία της θα απαγορευόταν στη χώρα όπου μετρά κάπου 170 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Στο κείμενο τονίζεται πάντως πως οι συζητήσεις που γίνονται είναι ακόμη «προκαταρκτικές». Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποπειραθεί να απαγορεύσει το TikTok στα τέλη της πρώτης θητείας του, το 2020, επίσης εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας. Έκτοτε, έχει αναθεωρήσει τη στάση του, διαβεβαιώνει πως έχει «αδυναμία» στην εφαρμογή, που έχει κυρίως νεανικό κοινό. Πέρα από αυτές που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα και πυραύλους, ο Έλον Μασκ είναι συνιδρυτής και ιδιοκτήτης κι άλλων επιχειρήσεων, όπως η xAI, που ειδικεύεται στη λεγόμενη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Αυτή η τελευταία χρειάζεται βουνά φρέσκων δεδομένων και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδεώδεις για να τροφοδοτούνται τα μοντέλα της ΤΝ. Ο επιχειρηματίας εξασφάλισε επίσης, μείζονα πολιτικό ρόλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ του εμπιστεύτηκε την αποστολή να βρει τρόπο να εξοικονομήσει τεράστια ποσά περικόπτοντας ομοσπονδιακές δαπάνες και πιθανόν υπηρεσίες, καθώς και να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις κανονιστικές ρυθμίσεις που και οι δυο τους θεωρούν «υπερβολικές».

Η υπόθεση με το TikTok έχει φτάσει ως το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, που άκουσε τα επιχειρήματα των δυο πλευρών την Παρασκευή. Η Ουάσινγκτον ερίζει πως θέλει να αποτραπεί ο κίνδυνος κατασκοπείας και χειραγώγησης των Αμερικανών από το Πεκίνο. Η πλατφόρμα και συλλογικοί φορείς των επιχειρήσεων του διαδικτύου επικρίνουν τον νόμο καταγγέλλοντας πως καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης. Καθαρή πλειοψηφία των μελών του κορυφαίου δικαστικού θεσμού των ΗΠΑ φάνηκε να κλίνει προς την απαγόρευση. Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και η ByteDance έχουν εναντιωθεί ανοικτά στη διακοπή της λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ.

Όμως «ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης για το TikTok στο πλαίσιο ευρείας διαδικασίας εξέτασης για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, το ένα από τα οποία προβλέπει εμπλοκή του Μασκ», ανέφεραν πηγές του Bloomberg που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Ο Μασκ, ο ιδρυτής εταιρειών όπως η Tesla και η SpaceX, προκάλεσε γενική κατάπληξη όταν δήλωσε διατεθειμένος να αγοράσει το τότε Twitter το 2022. Έπειτα από μήνες αλλεπάλληλων ανατροπών, κατέληξε να αποκτήσει την πλατφόρμα έναντι 44 δισεκ. δολαρίων. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο την μετονόμασε κατόπιν σε X και την αξιοποίησε για να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, πέρα από τις δωρεές χρημάτων που έκανε στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου. Σύμφωνα με το σενάριο που συζητείται στην κινεζική κυβέρνηση, το X (...) θα πάρει τον έλεγχο της TikTok US και θα διαχειρίζεται τις δυο εταιρείες μαζί», κατά τις πληροφορίες του Bloomberg.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM