ΤΕΜΠΗ LIVE!

Νετανιάχου: «Να δώσουμε στον λαό της Γάζας την ελευθερία να φύγει» - Απειλές προς Χαμάς

Νετανιάχου προς Χαμάς: «Αν δεν απελευθερώσετε τους ομήρους μας, θα υπάρξουν συνέπειες που δεν μπορείτε να διανοηθείτε» Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε σήμερα τη Χαμάς με συνέπειες που το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα «δεν μπορεί να φανταστεί» αν δεν απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.

«Λέω στη Χαμάς: αν δεν απελευθερώσετε τους ομήρους μας, θα υπάρξουν συνέπειες που δεν μπορείτε να διανοηθείτε», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας στην Κνεσέτ, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης της ισραηλινής Βουλής, με συγγενείς ομήρων που βρέθηκαν στην αίθουσα να διαμαρτύρονται κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, πριν απομακρυνθούν από μέλη ασφαλείας.

Τα γεγονότα έρχονται καθώς το μέλλον της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δείχνει αβέβαιο. Το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ ανέστειλε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι αρνείται να δεχθεί την αμερικανική πρόταση για παράταση της πρώτης φάσης της συμφωνίας εκεχειρίας.

«Να δώσουμε στον λαό της Γάζας την ελευθερία να φύγει»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι «είναι καιρός να δώσουμε στον λαό της Γάζας την ελευθερία να φύγει» από τον παλαιστινιακό θύλακα, αφού επαίνεσε το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζα μιλώντας για ένα «θαρραλέο όραμα».

Με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, «οι πλούσιοι έφυγαν, αλλά οι φτωχοί παραμένουν και υπόκεινται στην εξουσία της Χαμάς που τους εκμεταλλεύεται για τους δικούς της σκοπούς», είπε ο Νετανιάχου. «Είναι καιρός να δώσουμε στον λαό της Γάζας μια πραγματική επιλογή, είναι καιρός να τους δώσουμε την ελευθερία να φύγουν», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει.

Με το μέλλον της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να μοιάζει αβέβαιο, ο Νετανιάχου απείλησε παράλληλα τη Χαμάς με συνέπειες που το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα «δεν μπορεί να φανταστεί» αν δεν απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.

«Λέω στη Χαμάς: αν δεν απελευθερώσετε τους ομήρους μας, θα υπάρξουν συνέπειες που δεν μπορείτε να διανοηθείτε», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας στην Κνεσέτ, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης της ισραηλινής Βουλής, με συγγενείς ομήρων που βρέθηκαν στην αίθουσα να διαμαρτύρονται κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, πριν απομακρυνθούν από μέλη ασφαλείας.

«Η Χαμάς έχει αρκετά τρόφιμα για επιδημία παχυσαρκίας»

Στον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων στην κίνηση αυτή, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι η Χαμάς έχει «επαρκείς ποσότητες τροφίμων, τόσες για επιδημία παχυσαρκίας», στη Λωρίδα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, ένας ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός ζήτησε να βομβαρδιστούν οι αποθήκες τροφίμων στον παλαιστινιακό θύλακα, μια ημέρα πριν την αναστολή από την ισραηλινή κυβέρνηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς συσσωρεύει επί μήνες προμήθειες», είπε ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

«Έχουν αρκετά τρόφιμα για να φέρουν μια επιδημία παχυσαρκίας, αλλά τους μόνους που βλέπετε να παχαίνουν είναι μέλη της Χαμάς (...). Κανείς δεν πεινάει στη Χαμάς», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ, καθώς και πολλά αραβικές χώρες, κατήγγειλαν το Ισραήλ για την αναστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ζήτησε την άμεση επαναφορά ροής της βοήθειας.

Από τις 19 Ιανουαρίου, εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν καθημερινά τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν βοηθήσει στην ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκεται αντιμέτωποι με λιμό και ασθένειες, μετά από 15 μήνες ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ εξήρε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την απόφασή του να σταματήσει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, ζητώντας να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να βομβαρδίσει τις υπάρχουσες αποθήκες όπου φυλάσσεται βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ώστε να «προκληθεί ασφυξία στη Χαμάς και να την κάνει να παραδοθεί και να επιστρέψει όλους τους ομήρους μας».

«Για να συμβεί αυτό, η Γάζα πρέπει να βιώσει κόλαση. Και κόλαση σημαίνει επίσης βομβαρδισμό όλων των αποθηκών βοήθειας που κατέχει η Χαμάς» καθώς και διακοπή της παροχής ηλεκτρισμού και νερού, είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΤΕΜΠΗ LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ανησυχία στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενης φημολογίας για αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρητορική κλιμάκωσης δεν έχει εκλείψει, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συχνά τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας, ενισχύοντας το κλίμα έντασης
THE LIFO TEAM