Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο με πάνω από 60 νεκρούς – Πρόταση Μπερνς για κατάπαυση του πυρός

Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο με πάνω από 60 νεκρούς – Πρόταση Μπερνς για κατάπαυση του πυρός Facebook Twitter
Εικόνα από την Τύρο στον Λίβανο/ Φωτ.: EPA
0

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια περιοχή του Λιβάνου το βράδυ της Δευτέρας, με την κατάσταση να είναι τραγική για τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι βομβαρδισμοί έπληξαν χωριά όπως το Αλ Άλακ και το αλ Χαφίρ, ενώ πλήγματα σημειώθηκαν και στην Τύρο, σκοτώνοντας συνολικά τουλάχιστον 60 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά.

Στο χωριό Μποντάι, ένας ακόμα βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού, ενώ στο χωριό Μπριτάλ αναφέρθηκε και δεύτερος θάνατος παιδιού από ισραηλινή επίθεση. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, με διασώστες να ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει περισσότερους από 1.700 θανάτους, ενώ η ένταση κλιμακώνεται στις περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει παρουσία. Οι κάτοικοι ζουν σε διαρκή φόβο, καθώς οι βομβαρδισμοί πλήττουν πλέον ακόμα και «ασφαλείς» περιοχές όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός εντείνεται. Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, πρότεινε κατάπαυση του πυρός για 28 ημέρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς και Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο Axios, ο Μπερνς παρουσίασε αυτήν την πρόταση σε συναντήσεις με αξιωματούχους από το Ισραήλ και το Κατάρ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένη πρόταση για κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας πως, αν γινόταν, θα την αποδεχόταν άμεσα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, με στόχο την αναζήτηση λύσεων για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Το Ιράν, βασικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, απείλησε με «αφάνταστες συνέπειες» το Ισραήλ, αν οι επιθέσεις συνεχιστούν. Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει στην επιθετικότητα του Ισραήλ, ενώ ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων διαβεβαίωσε ότι το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμα δείξει πλήρως τη δύναμή του.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, με τις επιθέσεις να μην έχουν σταματημό τόσο στον Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε επιδρομές, ενώ οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υφίστανται βαριές απώλειες. Με την ανθρωπιστική κρίση να εντείνεται, η διεθνής κοινότητα καλείται να επέμβει για να αποτρέψει περαιτέρω καταστροφή και να προωθήσει την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για εκεχειρία συνεχίζονται, αλλά οι διαφορές παραμένουν έντονες και οι περιφερειακές ισορροπίες εύθραυστες. Η ανάγκη για διεθνή παρέμβαση καθίσταται όλο και πιο επιτακτική, ενώ οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις και αποκλιμάκωση δοκιμάζουν τις αντοχές της περιοχής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM