Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο με πάνω από 60 νεκρούς – Πρόταση Μπερνς για κατάπαυση του πυρός

Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στον Λίβανο με πάνω από 60 νεκρούς – Πρόταση Μπερνς για κατάπαυση του πυρός Facebook Twitter
Εικόνα από την Τύρο στον Λίβανο/ Φωτ.: EPA
0

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια περιοχή του Λιβάνου το βράδυ της Δευτέρας, με την κατάσταση να είναι τραγική για τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι βομβαρδισμοί έπληξαν χωριά όπως το Αλ Άλακ και το αλ Χαφίρ, ενώ πλήγματα σημειώθηκαν και στην Τύρο, σκοτώνοντας συνολικά τουλάχιστον 60 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά.

Στο χωριό Μποντάι, ένας ακόμα βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού, ενώ στο χωριό Μπριτάλ αναφέρθηκε και δεύτερος θάνατος παιδιού από ισραηλινή επίθεση. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, με διασώστες να ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου έχουν προκαλέσει περισσότερους από 1.700 θανάτους, ενώ η ένταση κλιμακώνεται στις περιοχές όπου η Χεζμπολάχ έχει παρουσία. Οι κάτοικοι ζουν σε διαρκή φόβο, καθώς οι βομβαρδισμοί πλήττουν πλέον ακόμα και «ασφαλείς» περιοχές όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός εντείνεται. Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, πρότεινε κατάπαυση του πυρός για 28 ημέρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς και Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο Axios, ο Μπερνς παρουσίασε αυτήν την πρόταση σε συναντήσεις με αξιωματούχους από το Ισραήλ και το Κατάρ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένη πρόταση για κατάπαυση του πυρός, σημειώνοντας πως, αν γινόταν, θα την αποδεχόταν άμεσα. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, με στόχο την αναζήτηση λύσεων για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Το Ιράν, βασικός σύμμαχος της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, απείλησε με «αφάνταστες συνέπειες» το Ισραήλ, αν οι επιθέσεις συνεχιστούν. Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει στην επιθετικότητα του Ισραήλ, ενώ ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων διαβεβαίωσε ότι το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμα δείξει πλήρως τη δύναμή του.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, με τις επιθέσεις να μην έχουν σταματημό τόσο στον Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε επιδρομές, ενώ οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υφίστανται βαριές απώλειες. Με την ανθρωπιστική κρίση να εντείνεται, η διεθνής κοινότητα καλείται να επέμβει για να αποτρέψει περαιτέρω καταστροφή και να προωθήσει την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για εκεχειρία συνεχίζονται, αλλά οι διαφορές παραμένουν έντονες και οι περιφερειακές ισορροπίες εύθραυστες. Η ανάγκη για διεθνή παρέμβαση καθίσταται όλο και πιο επιτακτική, ενώ οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις και αποκλιμάκωση δοκιμάζουν τις αντοχές της περιοχής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Ανέλαβε τις έρευνες η ειδική ομάδα που εξιχνίασε την υπόθεση της Κιμ Καρντάσιαν

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Ανέλαβε τις έρευνες η ειδική ομάδα που εξιχνίασε την υπόθεση της Κιμ Καρντάσιαν

Το 2016 κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού η Κιμ Καρντάσιαν έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας όπου της αφαίρεσαν κοσμήματα αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων
LIFO NEWSROOM
ΛΗΣΤΕΙΑ ΛΟΥΒΡΟ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Γιατί μπήκαν σε ένα παγκοσμίου φήμης μουσείο και όχι σε ένα γνωστό κοσμηματοπωλείο

Πώς η υλική αξία πιθανότατα ώθησε τους δράστες να επιλέξουν το Λούβρο - Οι εκτιμήσεις των ειδικών που παρατηρούν τις τάσεις στο διεθνές έγκλημα τέχνης
LIFO NEWSROOM