Νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Πομπέο: Η Τουρκία αναζωπυρώνει την κατάσταση

Νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Πομπέο: Η Τουρκία αναζωπυρώνει την κατάσταση Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Αρμενικές και αζερικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε νέες συγκρούσεις σήμερα, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για τερματισμό των εχθροπραξιών που μαίνονται σχεδόν τρεις εβδομάδες για τον θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέρριψε στην Τουρκία την ευθύνη για την αναζωπύρωση της κατάστασης με το να εξοπλίζει τους Αζέρους. Ο Πομπέο δήλωσε πως η Τουρκία επιδείνωσε τη σύγκρουση παρέχοντας πόρους στο Αζερμπαϊτζάν. Χρειάζεται μια διπλωματική επίλυση μάλλον αντί «τρίτες χώρες να έρχονται και να παρέχουν τη δύναμη πυρός τους σε αυτό που είναι ήδη πυριτιδαποθήκη μιας κατάστασης», δήλωσε σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο WSB Atlanta.

Το χειρότερο ξέσπασμα βίας στον Νότιο Καύκασο αφότου η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν σε πόλεμο για τον θύλακο τα έτη του 1990, οι μάχες κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή, ειδικά αν εμπλακούν σε αυτές η Ρωσία και η Τουρκία.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται και κυβερνάται από Αρμένιους. Η Τουρκία έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς τον στενό της σύμμαχο, το Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία, έχει στενές σχέσεις με αμφότερες τις πλευρές αλλά έχει μια αμυντική συμφωνία με την Αρμενία. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια στην Κασπία Θάλασσα.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις πως μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο, ώστε οι δύο χώρες να ανταλλάξουν αιχμαλώτους και σορούς, έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν η μία το άλλο για επιθέσεις και η κάθε χώρα υποστηρίζει ότι έχει το πάνω χέρι στη σύγκρουση.

Ο αξιωματούχους του αρμενικού υπουργείου Άμυνας Αρτσρούν Χοβχανισιάν δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε βομβαρδισμούς πυροβολικού εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον βορρά «περιφρονώντας πλήρως την ανθρωπιστική εκεχειρία». Πρόσθεσε πως αζερικές δυνάμεις απωθήθηκαν και υπέστησαν σημαντικές απώλειες.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν και πως αζερικές δυνάμεις ανέκτησαν το πλεονέκτημα κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα μέρη. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Το Μπακού κατηγόρησε επίσης το Γερεβάν για μια πυραυλική επίθεση στην Ορντουμπάντ στην αυτόνομη επαρχία Ναχιτσεβάν, μια περιοχή που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά περιβάλλεται από την Αρμενία και το Ιράν. Η Αρμενία αρνείται ότι διενήργησε τέτοια επίθεση.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέγραψε άλλες 29 απώλειες στρατιωτών, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 633 ο αριθμός των στρατιωτών του θυλάκου που σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου. Το Αζερμπαϊτζάν δεν ανακοινώνει στρατιωτικές απώλειες. Το γραφείο του Αζέρου γενικού εισαγγελέα ανέφερε πως 47 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 222 έχουν τραυματιστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM