Νέα Ζηλανδία: Δεύτερη θητεία διεκδικεί η Τζασίντα Άρντερν στις εκλογές

Νέα Ζηλανδία: Δεύτερη θητεία διεκδικεί η Τζασίντα Άρντερν στις εκλογές Facebook Twitter
Νέα Ζηλανδία: Δεύτερη θητεία διεκδικεί η Τζασίντα Άρντερν στις εκλογές (EPA)
0

Εκατομμύρια πολίτες στη Νέα Ζηλανδία κατευθύνονται στις κάλπες με την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Η ψηφοφορία των εκλογών αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο αλλά αναβλήθηκε για ένα μήνα λόγω κορωνοϊού.

Οι δημοσκοπήσεις θέτουν την Άρντερν πρώτη την ψηφοφορία και μάλιστα με ενισχυμένη δύναμη, λόγω του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν θα κερδίσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που θα ήταν άνευ προηγουμένου.

Κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει την πλήρη πλειοψηφία στη Νέα Ζηλανδία από τότε που εισήγαγε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα γνωστό ως Αναλογική εκπροσώπηση μεικτών μελών (MMP) το 1996.

Αντίθετα, οι συντηρητικοί της Τζούντιθ Κόλινς επιδιώκουν αν όχι να την εκθρονίσουν, τουλάχιστον να μειώσουν την κοινοβουλευτική της ισχύ.

Η Αρντέρν, 40 ετών, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, και η Κόλινς, 61, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος, είναι τα κεντρικά πρόσωπα αυτών των εκλογών, που θα αναδείξουν την 53η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας, με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι πόρτες των εκλογικών τμημάτων άνοιξαν στις 09:00 τοπική ώρα (στις 23:00 χθες Παρασκευή ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (09:00 ώρα Ελλάδας). Η εκλογική επιτροπή αναμένεται να αρχίσει να δημοσιοποιεί τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα λίγη ώρα αργότερα.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία εκ των προτέρων κατέρριψε ρεκόρ: είχαν ήδη κατατεθεί ήδη 2 εκατομμύρια ψηφοδέλτια χθες Παρασκευή, με άλλα λόγια έτσι επέλεξε να ψηφίσει πάνω από το 50% των χονδρικά 3,5 εκατομμυρίων Νεοζηλανδών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Στη Νέα Ζηλανδία, χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα ενεργό κρούσμα που να οφείλεται σε μετάδοση στην κοινότητα. Η χώρα είναι μια από τις ελάχιστες στον πλανήτη όπου δεν συστήνεται πλέον στους πολίτες να φορούν μάσκες ή να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Οι Εργατικοί αναμένουν ότι θα επικρατήσουν χάρη στην επιτυχία των προσπαθειών της κυβέρνησης της Αρντέρν να περιορίσει την πανδημία. Η Κόλινς, από την πλευρά της, επιχειρηματολογεί πως εκείνη είναι η καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνεπάγεται η πανδημία για τη νεοζηλανδική οικονομία.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Νεοζηλανδών της διασποράς και των ετεροδημοτών θα ανακοινωθούν την 6η Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, διεξάγονται δύο δημοψηφίσματα, ένα για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και άλλο ένα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Αν σε αυτό το τελευταίο επικρατήσει το «ναι», η Νέα Ζηλανδία θα γίνει μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου όπου θα είναι νόμιμη η πώληση κάνναβης για χρήση από ενηλίκους, μετά την Ουρουγουάη και τον Καναδά.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων θα ανακοινωθούν την 30ή Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες του BBC/ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Διεθνή / Το Λονδίνο έγινε παγκόσμιο κέντρο κλοπής κινητών τηλεφώνων - Τώρα ξέρουμε γιατί

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου κλιμακώνει τις επιχειρήσεις κατά της κλοπής κινητών, αποκαλύπτοντας παγκόσμια εγκληματικά δίκτυα που χρησιμοποιούν e-bikes και καταστήματα μεταχειρισμένων τηλεφώνων για να εξάγουν χιλιάδες κλεμμένα iPhone στο εξωτερικό
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Διεθνή / Ο Μακρόν παραδέχεται λάθος και αναζητά πολιτική σταθερότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν «παγώνει» την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συντάξεων για να στηρίξει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προσπαθώντας να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την πολιτική κρίση στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Θέτει εκτός των εορτασμών των Χριστουγέννων τον αδελφό του λόγω σκανδάλου Έπσταϊν

Ο Βρετανός μονάρχης φέρεται να λαμβάνει μέτρα ώστε να κρατήσει δημόσια αποστάσεις από τον πρίγκιπα Άντριου και την πρώην σύζυγό του και Δούκισσα της Υόρκης, Σάρα Φέργκιουσον
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Διεθνή / Η ΕΕ ετοιμάζει «πόλεμο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέοι κανόνες για Airbnb, Booking

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ριζοσπαστικό σχέδιο για την κρίση στέγασης, με νέους κανόνες για Airbnb και Booking, ενίσχυση των ενοικιαστών και προγράμματα προσιτής κατοικίας ύψους 300 δισ. ευρώ
LIFO NEWSROOM