Νέα Ζηλανδία: Δεύτερη θητεία διεκδικεί η Τζασίντα Άρντερν στις εκλογές

Νέα Ζηλανδία: Δεύτερη θητεία διεκδικεί η Τζασίντα Άρντερν στις εκλογές Facebook Twitter
Νέα Ζηλανδία: Δεύτερη θητεία διεκδικεί η Τζασίντα Άρντερν στις εκλογές (EPA)
0

Εκατομμύρια πολίτες στη Νέα Ζηλανδία κατευθύνονται στις κάλπες με την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Η ψηφοφορία των εκλογών αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο αλλά αναβλήθηκε για ένα μήνα λόγω κορωνοϊού.

Οι δημοσκοπήσεις θέτουν την Άρντερν πρώτη την ψηφοφορία και μάλιστα με ενισχυμένη δύναμη, λόγω του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν θα κερδίσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που θα ήταν άνευ προηγουμένου.

Κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει την πλήρη πλειοψηφία στη Νέα Ζηλανδία από τότε που εισήγαγε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα γνωστό ως Αναλογική εκπροσώπηση μεικτών μελών (MMP) το 1996.

Αντίθετα, οι συντηρητικοί της Τζούντιθ Κόλινς επιδιώκουν αν όχι να την εκθρονίσουν, τουλάχιστον να μειώσουν την κοινοβουλευτική της ισχύ.

Η Αρντέρν, 40 ετών, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, και η Κόλινς, 61, επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος, είναι τα κεντρικά πρόσωπα αυτών των εκλογών, που θα αναδείξουν την 53η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας, με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι πόρτες των εκλογικών τμημάτων άνοιξαν στις 09:00 τοπική ώρα (στις 23:00 χθες Παρασκευή ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (09:00 ώρα Ελλάδας). Η εκλογική επιτροπή αναμένεται να αρχίσει να δημοσιοποιεί τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα λίγη ώρα αργότερα.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία εκ των προτέρων κατέρριψε ρεκόρ: είχαν ήδη κατατεθεί ήδη 2 εκατομμύρια ψηφοδέλτια χθες Παρασκευή, με άλλα λόγια έτσι επέλεξε να ψηφίσει πάνω από το 50% των χονδρικά 3,5 εκατομμυρίων Νεοζηλανδών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Στη Νέα Ζηλανδία, χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα ενεργό κρούσμα που να οφείλεται σε μετάδοση στην κοινότητα. Η χώρα είναι μια από τις ελάχιστες στον πλανήτη όπου δεν συστήνεται πλέον στους πολίτες να φορούν μάσκες ή να τηρούν τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

Οι Εργατικοί αναμένουν ότι θα επικρατήσουν χάρη στην επιτυχία των προσπαθειών της κυβέρνησης της Αρντέρν να περιορίσει την πανδημία. Η Κόλινς, από την πλευρά της, επιχειρηματολογεί πως εκείνη είναι η καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνεπάγεται η πανδημία για τη νεοζηλανδική οικονομία.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Νεοζηλανδών της διασποράς και των ετεροδημοτών θα ανακοινωθούν την 6η Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, διεξάγονται δύο δημοψηφίσματα, ένα για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και άλλο ένα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Αν σε αυτό το τελευταίο επικρατήσει το «ναι», η Νέα Ζηλανδία θα γίνει μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου όπου θα είναι νόμιμη η πώληση κάνναβης για χρήση από ενηλίκους, μετά την Ουρουγουάη και τον Καναδά.

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων θα ανακοινωθούν την 30ή Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες του BBC/ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM