Νέα συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν - Έκκληση Άγκυρας για «εκεχειρία στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν»

Νέα συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν αύριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ALEXANDR DEMYANCHUK/SPUTNIK/KREMLIN POOL
0

Συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Καζακστάν την Πέμπτη.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Αστάνα στο περιθώριο της συνόδου της «Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία» (CICA), που θα διεξαχθεί μεταξύ 12-13 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία, η οποία τηρεί ουδέτερη στάση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει προσφερθεί στο παρελθόν να μεσολαβήσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα και διατηρεί καλές σχέσεις και με τους δύο γείτονες.

Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν δεν έχει σχολιάσει τους χθεσινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς ανά την Ουκρανία, από τους οποίους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα μετά τις επιθέσεις, όπως είπε μια τουρκική διπλωματική πηγή χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πούτιν στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί την ελπίδα να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του για συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία, κάτι που, ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί ιδιαίτερα αλλά που όμως Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι είναι τόσο απαραίτητες όσο και ρεαλιστικές.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα στην προσπάθειά του να σταθεροποιήσει την καθημαγμένη οικονομία ενόψει των εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι οι τελευταίες τρεις κρατικές τουρκικές τράπεζες (Halk Bank, Ziraat και Vakifbank) που επέτρεπαν ως τότε τη λειτουργία του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir το εγκατέλειψαν. Πρόκειται για ένα είδος κάρτας που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι μετά την απόσυρση (λόγω πολέμου Ουκρανίας) από τη ρωσική αγορά των γνωστών πιστωτικών καρτών όπως η Visa Master Card.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από εβδομάδες έντονων πιέσεων και προειδοποιήσεων από την Ουάσινγκτον προς την Τουρκία να μειώσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Ρωσία διαφορετικά θα βρισκόταν αντιμέτωπη και η ίδια με κυρώσεις.

Νέα έκκληση για εκεχειρία

Την ίδια ώρα, η Τουρκία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία και την Ουκρανία να συμφωνήσουν για βιώσιμη εκεχειρία «το ταχύτερο δυνατό», σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες απομακρύνονται από τη διπλωματική οδό όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

«Πρέπει να υπάρξει εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει να επιτύχει να συναντηθούν οι ομόλογοί του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη για να έχουν συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός.

«Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία παρατείνεται, δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει και περιπλέκεται» επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και απηύθυνε έκκληση για «δίκαιη ειρήνη» που θα στηρίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια ειρήνη δίκαιη για την Ουκρανία. Πού συνεχίζεται ο πόλεμος; Συνεχίζεται στο ουκρανικό έδαφος» υπογράμμισε.

«Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ουκρανίας» πρόσθεσε. «Χωρίς κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι δυνατό να συζητηθούν αυτά τα θέματα με υγιή τρόπο: βιώσιμη εκεχειρία και δίκαιη ειρήνη»  κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Διεθνή / MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διοίκηση της MI6, της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών - Ποια είναι και γιατί η ανάδειξή της θεωρείται ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Ανάλυση / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Μετά από δεκαετίες απόλυτης εξουσίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ βρίσκεται αντιμέτωπος με γεωπολιτική απομόνωση, εσωτερική αναταραχή και κατάρρευση της περιφερειακής στρατηγικής. Το Ιράν στο χείλος αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Διεθνή / Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε εργοστάσιο drones στη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διυλιστήριο στην Πολτάβα. Μάχες και εξελίξεις σε Σούμι, Ντονέτσκ και Κίεβο, με φόντο επιστροφές σορών και πλήγματα στην υποδομή
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν ήταν καλεσμένοι το Σάββατο στην ετήσια παρέλαση «Trooping the Colour» για τον επίσημο εορτασμό των γενεθλίων του βρετανού μονάρχη
LIFO NEWSROOM