Νέα μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής

Νέα μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Facebook Twitter
0

Ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας ανακοίνωσε σήμερα ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι. 

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο.


«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο Μάκρι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται παραμονή μιας συνάντησης στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία η Αργεντινή θα ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια επιτάχυνση του προγράμματος βοήθειας.

Ο Αργεντινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε προγραμματίζεται να έχει συνάντηση αύριο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη.

Παρά τη χορήγηση του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αργεντινή -η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 15 δισ. δολαρίων, ήδη εκταμιεύθηκε και εν μέρει δαπανήθηκε- η κατάσταση για την ευάλωτη αργεντίνικη οικονομία συνέχισε να επιδεινώνεται. Το Μπουένος Άιρες ζητεί έτσι να επιταχυνθεί η εκταμίευση των δόσεων. 

Ο Μάκρι υπογράμμισε την «επιτακτικότητα» της κατάστασης θέλοντας παράλληλα να φανεί καθησυχαστικός: «Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με τον καλύτερο τρόπο. Θα ξεπεράσουμε την κρίση μεριμνώντας για αυτούς που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης».


Δεσμεύτηκε επίσης για την «ενίσχυση των επιδομάτων, των επισιτιστικών προγραμμάτων και τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων».


Αρκετά υπουργεία θα καταργηθούν. Ο περιορισμός αυτός των χαρτοφυλακίων θα οδηγήσει στη μείωση του προϋπολογισμού και των μελών του προσωπικού.


Ο Μάκρι δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, αλλά είπε πως αν και ο φόρος στις εξαγωγές ήταν «ένας κακός φόρος», την τρέχουσα περίοδο είναι «επιτακτική ανάγκη».


Ο υπουργός Οικονομίας Νίκολας Ντουχόβνε αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες στις αλλαγές της πολιτικής αυτής αργότερα σήμερα.


Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι έχουν αποφασιστεί τροποποιήσεις στη φορολογία των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και των υποπροϊόντων τους.

Η Αργεντινή είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως αλευριού σόγιας και σογιέλαιου και από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς μεταφορείς καλαμποκιού, σιταριού και ακατέργαστης σόγιας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM