Νέα φωτογραφία εκθέτει τον Τζόνσον για το πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown

Νέα φωτογραφία εκθέτει τον Τζόνσον για το πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020 Facebook Twitter
AP
0

Νέα φωτογραφία, που απεικονίζει τον Μπόρις Τζόνσον και τους συνεργάτες του να απολαμβάνουν κρασί στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, πέρυσι τον Μάιο, δημοσιεύει αποκλειστικά ο Guardian. 

Στην αποκλειστική φωτογραφία, απεικονίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός με την σύζυγό του και τουλάχιστον 17 μέλη του προσωπικού, στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown, να απολαμβάνουν κρασί και ποικιλίες τυριού, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την επιμονή της κυβέρνησης να κάνει λόγο για «συνάντηση εργασίας».

Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε στον Guardian μετά την διάψευση της Ντάουνινγκ Στριτ την περασμένη εβδομάδα ότι πραγματοποιήθηκε κοινωνική εκδήλωση την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 με κρασί, οινοπνευματώδη ποτά και πίτσα μέσα και έξω από το κτίριο.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι το προσωπικό εργαζόταν στον κήπο το απόγευμα και το βράδυ.

Ωστόσο, η εικόνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με αυτόν τον ισχυρισμό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian. Τα μπουκάλια κρασιού είναι ενδεικτικά της περίστασης, υπάρχει έλλειψη κοινωνικής απόστασης και 19 άτομα είναι συγκεντρωμένα σε ομάδες στην ταράτσα και το γκαζόν της Ντάουνινγκ Στριτ.

Την εποχή εκείνη η κοινωνική ανάμειξη μεταξύ των νοικοκυριών περιοριζόταν σε δύο άτομα, τα οποία μπορούσαν να συναντηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.

Στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυαν, οι προσωπικές συναντήσεις πραγματοποιούνταν μόνο εάν ήταν «απολύτως απαραίτητο».

Η Άντζελα Ρέινερ, η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, περιέγραψε την εικόνα ως «ένα χαστούκι στο βρετανικό κοινό», προσθέτοντας πως «Ο πρωθυπουργός μας δείχνει με συνέπεια ότι δεν σέβεται τους κανόνες που θέτει σε εφαρμογή για εμάς του  υπόλοιπους. Φέρεται να πίνουν και να κάνουν πάρτι αργά το βράδυ (στη Ντάουνινγκ Στριτ) όταν εμείς οι υπόλοιποι μόλις πρόσφατα μπορέσαμε να κάνουμε μια καθημερινή βόλτα».

Ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε μια σειρά από κατηγορίες για πάρτι και συναναστροφές στη Ντάουνινγκ Στριτ όσο ίσχυαν οι περιορισμοί για τον Covid. Αναγκάστηκε να διατάξει έρευνα αν και ο επικεφαλής της παραιτήθηκε την Παρασκευή μετά από αναφορές για το δικό του χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη της πρωθυπουργίας Τζόνσον, με μια μεγάλη εξέγερση από τους Συντηρητικούς βουλευτές για τα μέτρα κατά του Covid. Ακολούθησε μια ιστορική προεκλογική ήττα και η αποχώρηση του υπουργού για το Brexit, Λόρδου Φροστ.

Στη νέα εικόνα που κοινοποιήθηκε στον Guardian, ο Μπόρις Τζόνσον και η Κάρι, που φαίνεται να κρατά το νεογέννητο μωρό τους, κάθονται γύρω από ένα τραπέζι όπου υπάρχουν σερβίτσια με κρασί και τυριά, μαζί με δύο άτομα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Τζόνσον δούλευε στον κήπο πριν αποσυρθεί στο διαμέρισμά του στις 7 μ.μ.

Εκείνη την ημέρα ο Ματ Χάνκοκ, τότε υπουργός Υγείας, είχε δώσει μια συνέντευξη Τύπου στις 5 μ.μ. καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και να μην εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό του Σαββατοκύριακου για να κοινωνικοποιηθούν.

Εκείνη την εποχή τα σχολεία ήταν ακόμη κλειστά όπως επίσης και οι παμπ και τα εστιατόρια, με αυστηρούς ελέγχους στην κοινωνική ανάμειξη.

Υπήρχε η σύσταση της κοινωνικής απόστασης των 2 μέτρων και «μόνο οι απολύτως απαραίτητοι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρευρίσκονται στις συναντήσεις».

Ο Guardian ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο κοινής έρευνας με τον Independent, ότι ο Τζόνσον ήταν παρών σε μια φερόμενη κοινωνική συγκέντρωση στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 15 Μαΐου 2020.

Πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είχε περάσει περίπου 15 λεπτά με το προσωπικό, λέγοντας σε έναν βοηθό  ότι τους άξιζε ένα ποτό μετά τη μάχη για τον κορωνοϊό.

Πηγές ισχυρίστηκαν ότι περίπου 20 μέλη του προσωπικού έπιναν κρασί και οινοπνευματώδη ποτά και έφαγαν πίτσα μετά από συνέντευξη Τύπου εκείνη την ημέρα, κάποιοι στα γραφεία και άλλοι στον κήπο.

Μέλη του προσωπικού παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Οι πηγές περιέγραψαν την εκδήλωση ως συγκέντρωση με «εορταστική» αίσθηση, δεδομένης της αρχικής χαλάρωσης ορισμένων περιορισμών και του καλού καιρού στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα.

Σε απάντηση, η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Τζόνσον και το προσωπικό εργάζονταν στον κήπο και δεν έκαναν καμία αναφορά περί κατανάλωσης αλκοόλ και κοινωνικοποίησης.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα: «Τους καλοκαιρινούς μήνες το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ χρησιμοποιεί τακτικά τον κήπο για κάποιες συναντήσεις. Στις 15 Μαΐου 2020, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων όλο το απόγευμα, συμπεριλαμβανομένης σύντομης (συνάντησης) με τον τότε γραμματέα υγείας και περίθαλψης και την ομάδα του στον κήπο μετά από συνέντευξη Τύπου.

»Ο πρωθυπουργός πήγε στην κατοικία του λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Ένας μικρός αριθμός του προσωπικού που έπρεπε να είναι στη δουλειά παρέμεινε στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ για λίγο το απόγευμα και το βράδυ».

Ο Χάνκοκ, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας προτού αναγκαστεί να παραιτηθεί αφού παραβίασε τα μέτρα για τήρηση κοινωνικής απόστασης με τη βοηθό του, Τζίνα Κολαντάντζελο, διέψευσε ότι συμμετείχε.

«Μετά τη συνέντευξη Τύπου, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 5.53 μ.μ., ο Ματ ενημέρωσε τη δική του ομάδα και μετά πήγε στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ στις 6.32 μ.μ. και επέστρεψε στο Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας», είπε ο εκπρόσωπος του Χάνκοκ. 

Υπό to πρίσμα της νέας αυτής αποκάλυψης, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε πως: «Όπως είπαμε, οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται συχνά στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την ευκαιρία αυτή υπήρξαν συναντήσεις του προσωπικού μετά από μια συνέντευξη Τύπου.

»Η Ντάουνινγκ Στριτ είναι το σπίτι του πρωθυπουργού καθώς και ο χώρος εργασίας του. Η σύζυγος του πρωθυπουργού ζει εκεί και ως εκ τούτου χρησιμοποιεί επίσης νόμιμα τον κήπο».

«Αυτή η εικόνα είναι εντελώς αποκαρδιωτική για τους ανθρώπους που πέρασαν το πρώτο κύμα της πανδημίας στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών υγείας μας, χάνοντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα, υπομένοντας τη μοναξιά, χάνοντας κηδείες» είπε η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος.

«Είναι εντελώς ανίκανος να ηγηθεί της χώρας μας» επισήμανε κατηγορώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των μέτρων.

Νέα φωτογραφία εκθέτει τον Τζόνσον για το πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020 Facebook Twitter
Guardian

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ