ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ναβάλνι: 3,5 χρόνια ποινή φυλάκισης από ρωσικό δικαστήριο

Ναβάλνι: 3,5 χρόνια ποινή φυλάκισης από ρωσικό δικαστήριο Facebook Twitter
Ναβάλνι: 3,5 χρόνια ποινή φυλάκισης από ρωσικό δικαστήριο
0

Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε τη φυλάκιση του επικριτή του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι για τρεισήμισι χρόνια με την κατηγορία της παραβίασης των όρων της αναστολής του.

Ο Ναβάλνι κρατείται από όταν επέστρεψε στη Ρωσία τον περασμένο μήνα μετά την ανάρρωσή του στη Γερμανία από δηλητηρίαση με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ τον περασμένο Αύγουστο.

Πλέον η ποινή που είχε ανασταλεί, για την κατηγορία της υπεξαίρεσης, μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης.

Στο δικαστήριο ο Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «δηλητηριώδη», κατηγορώντας τον για την επίθεση εναντίον του.

Ο Ναβάλνι έχει κατηγορήσει Ρώσους αξιωματούχους για την δηλητηρίασή του υπό τις εντολές του Πούτιν, κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνείται.

Χιλιάδες υποστηρικτές διαδήλωσαν σε όλη τη Ρωσία ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο ζητώντας την απελευθέρωσή του. Οι αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 5.000 συλλήψεις.

Η υπόθεση Yves Rocher, περί «απάτης», για την οποία κατηγορούνται ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο αδελφός του, Ολεγκ, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, με βάση την καταγγελία του γενικού διευθυντή της εταιρείας Yves Rocher Vostok (ρωσικό παράρτημα της Yves Rocher) Μπρούνο Λεπρού.

Με την προσφυγή του Λεπρού, ασκήθηκε δίωξη εναντίον των αδερφών Ναβάλνι, με την κατηγορία ότι εξαπάτησαν την εταιρεία Yves Rocher και μια άλλη εταιρεία, επιβάλλοντας τους τη δική τους εταιρεία με υπηρεσίες logistics.

Στο δικαστήριο που έγινε το 2014 οι εκπρόσωποι της Yves Rocher Vostok υποστήριξαν τους αδερφούς Ναβάλνι, δηλώνοντας ότι το συμβόλαιο είχε τηρηθεί στο ακέραιο και η εταιρεία δεν υπέστη καμία ζημία. Ο Λεπρού που είχε προσφύγει κατά των Ναβάλνι, δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο και εν συνεχεία απολύθηκε από την Yves Rocher.

Παρόλα αυτά δύο χρόνια αργότερα το δικαστήριο καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με αναστολή και περίοδο παραγραφής τα 5 χρόνια, η οποία όμως το 2017 παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο. Έτσι η περίοδος παραγραφής έληξε στις 29 Δεκεμβρίου. Για τον αδερφό του Όλεγκ αποφασίσθηκε να εκτίσει κανονικά την ποινή που του επιβλήθηκε.

Τον Οκτώβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε ότι η απόφαση που ελήφθη για την υπόθεση Yves Rocher είχε πολιτική σκοπιμότητα, ήταν αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη και υποχρέωνε τη Ρωσία να καταβάλλει στους αδελφούς Ναβάλνι αποζημίωση ύψους 76.000 ευρώ και 460.000 ρουβλίων.

Το 2019 το ΕΔΑΔ έλαβε μία ακόμη απόφαση μετά από προσφυγή του Ναβάλνι, θεωρώντας μη σύννομο τον κατ' οίκον περιορισμό στον οποίο βρισκόταν για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών το 2014.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ