Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Σήμερα η κατάθεσή της στο δικαστήριο - Για να λήξει η κηδεμονία του πατέρα της

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Σήμερα η μαρτυρία της στο δικαστήριο - Για να λήξει η κηδεμονία του πατέρα της Facebook Twitter
EPA
0

Στην έδρα δικαστηρίου του Λος Άντζελες θα απευθυνθεί απευθείας σήμερα η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, σε μία σπάνια κατάθεσή της προκειμένου να αποκτήσει ξανά τα δικαιώματα στην καριέρα και τη ζωή της.

Η ακρόαση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των θαυμαστών της σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι απανταχού φανς της διοργανώνουν μια εκστρατεία με το hashtag #FreeBritney διαμαρτυρόμενοι για την ασυνήθιστη νομική ρύθμιση, που έχει απογυμνώσει την τραγουδίστρια από την ανεξαρτησία της από το 2008.

Προηγούμενη δικαστική απόοφαση έδωσε στον πατέρα της, Τζέιμι, τον έλεγχο της περιουσίας της, της καριέρας της και άλλων πτυχών της προσωπικής της ζωής.

Η ακρόαση έρχεται μια μέρα αφότου οι New York Times αποκάλυψαν εμπιστευτικά έγγραφα, που δείχνουν  ότι η Σπίαρς έχει εδώ και χρόνια αντιταχθεί έντονα στην κηδεμονία και τις πολλές εξουσίες που είχε ο πατέρας της πάνω της.

Η 39χρονη σταρ σχεδόν ποτέ δεν συμμετέχει στις δικαστικές διαδικασίες, αλλά ο δικηγόρος της φέτος είπε στον δικαστή ότι ήθελε να μιλήσει και έτσι ζήτησε ακρόαση.

Δεν είναι σαφές ποια συγκεκριμένα ζητήματα προτίθεται να αντιμετωπίσει. Η ακρόαση θα γίνει στις 13:30 τοπική ώρα και αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο πλήθος υποστηρικτών της, ειδικά δε αν η ποπ σταρ σκοπεύει να εμφανιστεί εκεί δια ζώσης.

Το είδος της νομικής επιμέλειας που έχει αναλάβει ο πατέρας της Σπίαρς είναι ένας τύπος κηδεμονίας που ορίζεται από δικαστήριο και προορίζεται για άτομα που δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους, συνήθως ηλικιωμένα και άτομα με αναπηρία.

Ωστόσο, οι επικριτές της απόφασης κάνουν λόγο για περίπτωση κατάχρησης.


Οι διευθετήσεις στην περίπτωση της Σπίαρς έγιναν έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο τους μήνες μετά την κυκλοφορία του Framing Britney Spears, ενός ντοκιμαντέρ που ετοίμασαν οι New York Times. Το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στους καταχρηστικούς παπαράτσι και τα μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν επιθετικά τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας της Σπίαρς.

Απεικονίζει επίσης τον πατέρα της, ο οποίος απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τη ζωή της, έως ότου ανέλαβε τον έλεγχο της περιουσίας της και όχι μόνο.

Ένας δικηγόρος που ισχυρίστηκε ότι είχε συναντηθεί με την Σπίαρς το 2008 είπε στους κινηματογραφιστές ότι η ποπ σταρ τού είχε αναφέρει τότε ότι δεν ήθελε τον πατέρα της ως διαχειριστή της κηδεμονίας.

Το ντοκιμαντέρ υπογράμμισε περαιτέρω τις προφανείς αντιφάσεις της ρύθμισής της. Ό,τι δηλαδή από τη μία είναι ικανή να κάνει εξαντλητικά σόου και να βγάζει εκατομμύρια, αλλά την ίδια στιγμή θεωρείται ανίκανη να πάρει βασικές αποφάσεις σχετικά με την υγεία και τα οικονομικά της.

Οι δικηγόροι της Σπίαρς υπέβαλαν αίτηση για την απομάκρυνση του πατέρα της από τη θέση του κηδεμόνα πέρυσι, ισχυριζόμενοι ότι η τραγουδίστρια «τον φοβόταν». Η Σπίαρς φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν θα μπορούσε να αποδώσει ενώ εκείνος συνεχίζει να ασκεί τον έλεγχο της περιουσίας της. 

Η χθεσινή έκθεση των Times αποκάλυψε ότι η Σπίαρς ανέφερε σε δικαστή το 2016 ότι η κηδεμονία αυτή «είχε γίνει καταπιεστική και λειτουργούσε ως ελεγκτικό εργαλείο εναντίον της» ενώ είχε εκφράσει τις ανησυχίες της ότι η συμφωνία έδωσε στον πατέρα της υπέρμετρη εξουσία για διάφορα θέματα. Από την απόφαση με ποιον θα βγαίνει ραντεβού μέχρι τον σχεδιασμό της κουζίνας της και το εβδομαδιαίο οικονομικό επίδομα, που της αναλογεί. Τότε, φέρεται να είχε πει ότι αναγκάστηκε να εμφανίζεται σε σόου ενώ ήταν άρρωστη με πυρετό.

Οι ακτιβιστές του #FreeBritney, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο ντοκιμαντέρ, άσκησαν πιέσεις για την παύση του νομικού αυτού πλαισίου κηδεμονίας από τον Τζέιμι Σπίαρς.

«Θέλω να μπορεί να μιλά ελεύθερα από την καρδιά της και προσεύχομαι να την ακούσει ο δικαστής», δήλωσε η Junior Olivas, οπαδός του κινήματος #FreeBritney, πριν από την ακρόαση. «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί αυτήν την υπόθεση και είναι πλέον η στιγμή για την Μπρίτνεϊ να τους πει πραγματικά τι θέλει».

Η Σπίαρς φάνηκε να υποστηρίζει το κίνημα #FreeBritney σε μια δήλωση του δικηγόρου της πέρυσι, όπου ανέφερε πως «Η Μπρίτνεϊ χαιρετά (την κίνηση) και εκτιμά την υποστήριξη των πολλών οπαδών της». Ο πατέρας της από την άλλη, έχει χαρακτηρίσει την εκστρατεία ως θεωρία συνωμοσίας.

Εκπρόσωπος του δικηγόρου του Τζέιμι Σπίαρς αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση των New York Times. Ο δικηγόρος του είπε στους δημοσιογράφους τον Φεβρουάριο, ότι «Ο Τζέιμι Σπίαρς έχει επιτελέσει με επιμέλεια και επαγγελματισμό τα καθήκοντά του ως ένας από τους κηδεμόνες της Μπρίτνεϊ, και η αγάπη του για την κόρη του και η αφοσίωσή του στην προστασία της είναι προφανή στο δικαστήριο».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ