Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε μία ακόμη φορά την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών- μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνα που δημιουργούνται από τα νησιά.

 

«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που δημιουργούνται από τα νησιά», τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

 

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ καλεί την Τουρκία να μην παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών- μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τα επισημαίνει αυτά απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη που ζητούσε να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ΕΕ στις «διαρκώς κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ στην απάντησή του υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 και ότι η ΕΕ, στις 15 Μαΐου 2020, καταδίκασε «την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

 

«Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο», συνεχίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής.

 

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», υπογραμμίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ τονίζει ότι ΕΕ και Τουρκία έχουν «ιδιαίτερο συμφέρον να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μέσω διαλόγου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» και ότι «η αποχή από μονομερείς ενέργειες αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση του διαλόγου».

 

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα, η ΕΕ επανέλαβε ότι οι παράνομες αυτές ενέργειες έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ που καταλήγει: «Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις εξελίξεις στα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ