Μπορέλ: Η ΕΕ να προετοιμαστεί για 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία

Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμαστεί για την υποδοχή 5 εκατ. προσφύγων από την Ουκρανία Facebook Twitter
Εκτοπισμένοι Ουκρανοί φτάνουν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λβιβ, σε μια προσπάθεια να αποδράσουν από την εμπόλεμη χώρα τους - Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη για την υποδοχή πέντε εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία, ανέφερε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ


Μιλώντας στο CNN, εν όψει της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Μονπελιέ, ανέφερε πως «πρέπει να προετοιμαστούμε για την υποδοχή πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων. Ξέρουμε πως με τη συριακή κρίση τις χρονιές 2015-16, που έγινε προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, μιλούσαμε για περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους. Τώρα, θα είναι πολύ περισσότεροι». 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως η Ένωση πρέπει να κινητοποιηθεί όχι μόνο σε επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και πόρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία και δέχονται πρόσφυγες. 

Σημειώνεται πως, όπως ανέφερε χθες ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, ξεπέρασε σε διάστημα μόλις δέκα ημερών το 1,5 εκατομμύριο. Ο ίδιος έκανε λόγο για την «ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

«Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Οι Ουκρανοί στην Ελλάδα 

Εν τω μεταξύ, εσυνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας. Με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (6/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 869 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 285 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 757
  • Από Ευζώνους: 8
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 23
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 65 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 16.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι

Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ