Μπορέλ: Βελτίωση της κατάστασης στην αν. Μεσόγειο, πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας

Μπορέλ: Βελτίωση της κατάστασης στην αν. Μεσόγειο, πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Ζοζέπ Μπορέλ διαπιστώνει βελτίωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά εκφράζει ανησυχία για αποφάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

 

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική σε blog του αναφέρει πως τα νέα είναι «κάπως καλύτερα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία. «Με τους Ευρωπαίους υπουργούς συμφωνήσαμε ότι υπήρξε βελτίωση σε ό,τι αφορά στη συνολική ρητορική που χρησιμοποιείται και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.

 

Όμως, σημειώνει ότι την ίδια ώρα «έχουμε δει κάποιες πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ιδιαίτερα την καταστολή του δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης HDP και την ανακοίνωση για την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών».

 

Ο Μπορέλ εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται ενεργά με την Τουρκία «για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε και θα διατηρήσουμε μια πιο εποικοδομητική συμπεριφορά».

 

Σημειώνει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «οι ηγέτες συμφώνησαν ότι, δεδομένης της πιο εποικοδομητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας πρόσφατα, πρέπει να στοχεύσουμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης έως το μεταναστευτικό».

 

Αυτό, γίνεται μέσω μιας «σταδιακής, αναλογικής αλλά και αναστρέψιμης προσέγγισης, αν η Τουρκία επιστρέψει στο μονοπάτι της αντιπαράθεσης», γράφει ο Μπορέλ, ενώ τονίζει ότι ένα βασικό ζήτημα στο οποίο χρειάζεται να ενεργήσει πιο εποικοδομητικά η Τουρκία είναι το θέμα της Λιβύης.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ