«Μπλόκο» στην επέκταση του αεροδρομίου Χίθροου- Δικαστήριο δικαίωσε τους οικολόγους

«Μπλόκο» στην επέκταση του αεροδρομίου Χίθροου- Δικαστήριο δικαίωσε τους οικολόγους Facebook Twitter
Δικαστήριο μπλόκαρε τα σχέδια για τρίτο διάδρομο στο Χίθροου (Πηγή φωτό EPA)
0

Δικαστήριο στη Βρετανία δικαίωσε τους οικολόγους που αντιδρούσαν στα σχέδια επέκτασης του αεροδρομίου Χίθροου, με μια απόφαση ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη παγκοσμίως που στηρίζεται στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Τα σχέδια αφορούσαν την κατασκευή τρίτου διαδρόμου στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Όμως, το συγκεκριμένο πλάνο είναι παράνομο, επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά δικαστήριο αποφάσισε με βάση αυτή τη Συμφωνία ενδεχομένως να οδηγήσει σε προσφυγές εναντίον άλλων πρότζεκτ με μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα, σε διάφορες χώρες του πλανήτη.

Δεν θα κάνει έφεση η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει έφεση. «Η επέκταση του αεροδρομίου είναι βασική για την ενίσχυση της παγκόσμιας συνδεσιμότητας. Αλλά λαμβάνουμε σοβαρά τις δεσμεύσεις μας για το περιβάλλον», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς. Από την άλλη, το Χίθροου ανακοίνωσε ότι θα κάνει έφεση, ενώ στο μεταξύ «θα εργαστούμε με την κυβέρνηση για τα ζητήματα που επεσήμανε το δικαστήριο».

Ο Μπόρις Τζόνσον, προτού γίνει πρωθυπουργός, είχε ταχθεί κατά της επέκτασης του αεροδρομίου. «Θα ξαπλώσω μπροστά σε αυτές τις μπουλντόζες για να εμποδίσω την κατασκευή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2015. Πάντως, το δικαστήριο έκρινε ότι στο μέλλον μπορεί να κατασκευαστεί τρίτος διάδρομος στο Χίθροου, αρκεί το έργο να συνάδει με την κλιματική πολιτική της Βρετανίας.

Ήδη το Χίθροου είναι ανάμεσα στα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο, με 80 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Το σχέδιο προέβλεπε ότι ο τρίτος διάδρομος θα κατασκευαζόταν ως το 2028, με κόστος 14 δισεκατομμύρια λίρες. Το έργο θα έφερνε στο Χίθροου 700 περισσότερα αεροπλάνα την ημέρα, αλλά και μεγάλη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει περιβαλλοντικές οργανώσεις, με τη στήριξη του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν. Πολλοί πανηγύρισαν έξω από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Η σημερινή απόφαση είναι μια τεράστια νίκη για όσους είναι παθιασμένοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο τρίτος διάδρομος στο Χίθροου θα είχε σοβαρές συνέπειες για την κλιματική αλλαγή, την ποιότητα του αέρα, την ηχορύπανση, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας», δήλωσε ο Σαντίκ Καν.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

New York Times: Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως έδωσε άδεια στην Intellexa για πώληση του Predator στη Μαδαγασκάρη με ιστορικό καταστολής

Διεθνή / New York Times: Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως έδωσε άδεια στην Intellexa για πώληση του Predator στη Μαδαγασκάρη

Η αγορά του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού - το οποίο επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισβάλλουν στα κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν δεδομένα - γνωρίζει άνθηση
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ