Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ-«Πλήρης στήριξη των ΗΠΑ»

Τζο Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Φινλανδία και η Σουηδία πληρούν «όλα τα κριτήρια» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τους ηγέτες των δύο χωρών στον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα, σας διαβεβαιώνω με υπερηφάνεια ότι έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ» τόνισε ο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις δύο σκανδιναβικές χώρες για «να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση» που θα μπορούσαν να δεχτούν στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Προσκαλώντας τους δύο ηγέτες στην Ουάσινγκτον, μία ημέρα αφότου οι χώρες αυτές υπέβαλαν επίσημα αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ένταξή τους, οι ΗΠΑ δείχνουν για άλλη μία φορά ότι επιδιώκουν τη διεύρυνση της Συμμαχίας το συντομότερο δυνατόν. Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ συμμερίζονται αυτόν τον ενθουσιασμό, όχι όμως και η Τουρκία που απείλησε να μπλοκάρει αυτή τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο διαβεβαίωσε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει» με την Άγκυρα για όλες τις «ανησυχίες» που εκφράζει. «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κατηγορία της Τουρκίας ότι Σουηδία και Φινλανδία στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη ένας «διάλογος» με την Τουρκία για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται μέχρι τώρα πολύ αισιόδοξες ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο. Η επικύρωση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ σε εθνικό επίπεδο αναμένεται ότι θα είναι μία τυπική διαδικασία. Ο Μπάιντεν είπε ότι θα καλέσει το Κογκρέσο να την εγκρίνει «το συντομότερο δυνατόν».

«Όταν νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα απέναντι σε επιθέσεις», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στη Ρωσία η οποία θεωρεί απειλή τη διεύρυνση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε εξάλλου, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στην αμερικανική κοινή γνώμη, ότι μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ έχει γίνει μόνο μία φορά επίκληση του περιβόητου άρθρου 5, που προβλέπει τη συλλογική άμυνα στην περίπτωση που ένα μέλος δεχτεί επίθεση. Και αυτό έγινε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο ΗΠΑ όταν «όλοι οι σύμμαχοί μας στάθηκαν στο πλευρό μας», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM