Μοζαμβίκη: Ανεξάρτητο κράτος σχεδιάζουν εξτρεμιστές ισλαμιστές στον βορρά της χώρας

Μοζαμβίκη: Ανεξάρτητο κράτος σχεδιάζουν εξτρεμιστές ισλαμιστές στον βορρά της χώρας Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία αρχείου
0

Στην ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη βόρεια Μοζαμβίκη στοχεύει ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της χώρας. 

Η οργάνωση έχει σπείρει τον τρόμο στην περιοχή, ενώ ένας Νοτιοαφρικανός και δύο Τανζανοί μετέχουν στην πενταμελή ηγεσία της. 

Εδώ και έναν χρόνο, οι ισλαμιστές που κηρύττουν την αυστηρή τήρηση του ισλαμικού νόμου δρουν στο Κάμπο Ντελγκάντο, τη βορειότερη επαρχία της Μοζαμβίκης, μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η πλειονότητα των κατοίκων της επαρχίας αυτής είναι μουσουλμάνοι.  

Στο διάστημα αυτό, οι φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι που αυτοαποκαλούνται «σαμπάμπ», δηλαδή: «νέοι», έχουν σκοτώσει τουλάχιστον εκατό ανθρώπους.

Στις επιθέσεις τους, ακολουθούν κάθε φορά το ίδιο σενάριο: ένοπλοι άνδρες βγαίνουν από το δάσος και ορμούν σε κάποιο χωριό όπου σκοτώνουν, κάποιες φορές αποκεφαλίζουν τους κατοίκους, λεηλατούν και πυρπολούν τα σπίτια.

Στην Πέμπα, την πρωτεύουσα του Κάμπο Ντελγκάντο, έχει ξεκινήσει η δίκη περίπου 200 προσώπων που κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης.

Μεταξύ αυτών είναι αρκετοί Τανζανοί και Σομαλοί, καθώς και πολίτες του Μπουρούντι και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Όλοι οι ύποπτοι, εκτός από τον Νοτιοαφρικανό, «ομολόγησαν ότι η οργάνωση επιδιώκει να προκαλέσει αστάθεια για να εμποδίσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τελικά να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο κράτος» στο οποίο θα περιλαμβάνονται εδάφη του Κάμπο Ντελγκάντο και της νότιας Τανζανίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Νοτιοαφρικανός Άντρε Μάγιερ Χάνεκομ, 60 ετών, ο επονομαζόμενος «μπάμπα μζούνγκο», δηλαδή «λευκός πατέρας», από τα άλλα μέλη της οργάνωσης, τραυματίστηκε από σφαίρα στην επιχείρηση της σύλληψής του, τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χάνεκομ είχε αναλάβει τα «λογιστικά» της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των μελών με περίπου 140 ευρώ τον μήνα.

Η εμφάνιση αυτών των ισλαμιστών ανταρτών ανησυχεί όχι μόνο την κυβέρνηση του Μαπούτο αλλά επίσης και τις πετρελαϊκές εταιρείες, Exxon, Anadarko και ENI, που ελπίζουν ότι θα εκμεταλλευτούν τα πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM