Μογκερίνι προς ΠΓΔΜ: Μη μείνετε σιωπηλοί στο δημοψήφισμα

Μογκερίνι προς ΠΓΔΜ: Μη μείνετε σιωπηλοί στο δημοψήφισμα Facebook Twitter
EPA/Nake Batev
0

Τη στήριξη της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η Μογκερίνι κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και να επιλέξουν την προοπτική εκείνη που εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.

Τόνισε πως «κρατάτε τα κλειδιά για το μέλλον της χώρας σας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείτε να παραμείνετε σιωπηλοί και να χάσετε την ευκαιρία να εκφραστείτε για το τι είδους μέλλον θέλετε».

Σημείωσε ακόμη ότι όλη η Ευρώπη χαιρέτισε την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ επέδειξαν πολιτική γενναιότητα για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

Η Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Μίτσελ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τα Δυτικά Βαλκάνια και τάσσονται υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής. Πρόσθεσε ότι ήρθε στα Σκόπια για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας για την ασφάλεια και τις στρατηγικές σχέσεις στην περιοχή, για την οικονομία, καθώς και για τις ιστορικές δυνατότητες που προσφέρονται στην ΠΓΔΜ με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM