ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Μισέλ Ουελμπέκ: Νέο «όχι» στην κυκλοφορία της ερωτικής ταινίας, αλλά θα έχει λόγο στο περιεχόμενο

Μισέλ Ουελμπέκ: Νέο «όχι» στην κυκλοφορία της ερωτικής ταινίας, αλλά θα έχει λόγο στο περιεχόμενο Facebook Twitter
Φωτ.: ENNIO LEANZA/EPA
0

Ο Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ θα έχει τη δυνατότητα να δει την ερωτική ταινία στην οποία συμμετείχε πριν από την προβολή της και θα έχει το δικαιώματα να φέρει αντιρρήσεις για ορισμένες σκηνές, αποφάνθηκε δικαστήριο της Ολλανδίας. 

Όπως είχε γίνει και στην πρωτόδικη διαδικασία τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο απέρριψε το το αίτημα του 67χρονου συγγραφέα να μπλοκάρει την κυκλοφορία της ταινίας «Kirac 27» του Ολλανδού κινηματογραφιστή Στέφαν Ράιτενμπικ.

Ο Μισέλ Ουελμπέκ προσπαθεί εδώ και μήνες να απαγορευτούν οι σκηνές που γυρίστηκαν στα τέλη του 2022 από τον Ράιτενμπικ, δηλώνοντας ότι παγιδεύτηκε καθώς δεν ήθελε να είναι αναγνωρίσιμος.

Δικαστήριο στο Άμστερνταμ έκρινε ως δικαιολογημένους τους φόβους του Ουελμπέκ ότι ο κινηματογραφιστής δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα σχετικά με «ένα παιχνίδι μεταξύ πραγματικού και φανταστικού». Ουσιαστικά, η ταινία πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ερωτικών σκηνών με έναν σωσία.

Απέρριψε τα επιχειρήματα του συγγραφέα ότι το συμβόλαιο ήταν παράνομο επειδή ήταν σε κατάθλιψη και υπό την επήρεια αλκοόλ όταν το υπέγραφε, αλλά αναγνώρισε ότι οι αισθησιακές σκηνές θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη του.

Το δικαστήριο υπέδειξε μια συνέντευξη που ο Ράιτενμπικ παραχώρησε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Vice τον Φεβρουάριο, στην οποία δήλωσε ότι ο Γάλλος ήταν «πράγματι καλός στο κρεβάτι» κάτι που «παρουσιάζει κυρίως ως γεγονός», ότι αυτός συμμετείχε στις σκηνές.

Οι δικαστές ως εκ τούτο διέταξαν την ολλανδική συλλογικότητα KIRAC (Keeping It Real Art Critics) στην οποία ανήκει ο Ράιτενμπικ, να δείξει την ταινία στον συγγραφέα «τέσσερις εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη προβολή της». Εάν ο Ουελμπέκ εγείρει αντιρρήσεις και ο κινηματογραφιστής αρνηθεί να προσαρμόσει την ταινία, ο συγγραφέας θα μπορεί εκ νέου να προσφύγει στο δικαστήριο.

Η KIRAC θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 25.000 ευρώ αν δεν τηρήσει αυτή τη δικαστική απόφαση. Η προβολή της ταινίας «Kirac 27» που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου, θα πρέπει να αναβληθεί. Παράλληλα, το τρέιλερ της ταινίας, στην οποία ο συγγραφέας εμφανίζεται χωρίς πουκάμισο να φιλά μια κοπέλα στο κρεβάτι, αποσύρθηκε.

Η δικηγόρος του Μισέλ Ουελμπέκ, Ζακλίν Σάαπ, σημείωσε πως «είναι σωστό τα πλάνα να τα βλέπει πρώτα ο πελάτης». Αυτό του επιτρέπει να «αντιτίθεται σε ορισμένες σκηνές» προσέθεσε και διευκρίνισε πως ο συγγραφέας είναι «πολύ ικανοποιημένος».

Ο Γάλλος συγγραφέας θα δημοσιεύσει στις 24 Μαΐου έναν απολογισμό των δυσκολιών που αντιμετώπισε με τον Ολλανδό σκηνοθέτη σε ένα βιβλίο 112 σελίδων, σύμφωνα με τις εκδόσεις Flammarion.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Διεθνή / Χωρίς την Κέιτ Μίντλετον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στον αγώνα της Εθνικής Αγγλίας με τη Δανία

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνιση, μετά τη διάγνωση με καρκίνο, στις 15 Ιουνίου - Σε ποια εκδήλωση του καλοκαιριού υπάρχει πιθανότητα να παραβρεθεί;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ