Μισέλ Μπαρνιέ: «Όλα πάνε πολύ καλά» - Σήμερα η συνάντηση με τον Μακρόν

Μισέλ Μπαρνιέ: «Όλα πάνε πολύ καλά» - Σήμερα η συνάντηση με τον Μακρόν Facebook Twitter
φωτ.: αρχείου: ΕΡΑ
0

Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε σήμερα στο AFP πως οι συζητήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις εξελίσσονται «πολύ καλά» και είναι «γεμάτες ενέργεια».

«Βετεράνος, συντηρητικός, πολιτικός στο τιμόνι της Γαλλίας». Αυτή ήταν η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος χθες, Πέμπτη, πρότεινε για πρωθυπουργό της χώρας τον «Κύριο Brexit», Μισέλ Μπαρνιέ, ετών 73, μέλος του «ιστορικού» κόμματος των Ρεπουμπλικανών. Σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος σε μία από τις σοβαρότερες πολιτικές κρίσεις που έχει ζήσει η Γαλλία από το 1958, με φόντο τότε την αποαποικιοποίηση και τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέθεσε τη συνέχιση της πενταετούς θητείας του, στον Μισέλ Μπαρνιέ.

Το πρώτο του καθήκον θα είναι φυσικά να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση. Αλλά μόλις συγκροτηθεί η ομάδα του, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πιο καυτό θέμα του φθινοπώρου: τον προϋπολογισμό.

Ο Μπαρνιέ έφτασε στο Ματινιόν το απόγευμα της Πέμπτης για να καταστεί ο γηραιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας αναλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ηνία από τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, τον νεότερο πρωθυπουργό που είχε η χώρα στην ιστορία της τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Ο Μπαρνιέ θα γίνει πάντως δεκτός από τον Μακρόν αργότερα το μεσημέρι στο Ελιζέ. «Θα πρόκειται να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στις προκλήσεις, στην οργή για την οποία μιλήσατε, στον πόνο, στο αίσθημα εγκατάλειψης, στην αδικία που διατρέχει, πάρα πολύ, τις πόλεις μας, τις γειτονιές μας και την ύπαιθρό μας», τόνισε.

«Καυτή πατάτα» ο προϋπολογισμός για τον Μισέλ Μπαρνιέ

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, να κατατεθεί από την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου (ακόμη και αν, συνταγματικά, είναι δυνατή μια καθυστέρηση 15 ημερών).

Εάν πρόκειται να τηρήσει αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, η προετοιμασία του προϋπολογισμού - του σημαντικότερου νομοθετήματος της χρονιάς – θα αποτελέσει πραγματική υλικοτεχνική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση. Οι διαδοχικές εξελίξεις - ευρωεκλογές, βουλευτικές εκλογές, παραίτηση της κυβέρνησης – έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2025, ο οποίος κατέληξε να καθυστερεί σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

Οι βουλευτές περιμένουν ακόμη το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο κανονικά έπρεπε να υποβληθεί στις 15 Ιουλίου.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει λιγότερα περιθώρια ελιγμών», λέει υψηλόβαθμο μέλος της παλαιάς πλειοψηφίας. Δεν μπορείς να ξανακάνεις τα πάντα μέσα σε λίγες ημέρες». Έτσι, ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο μελλοντικός υπουργός Οικονομίας του δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αξιοποιήσουν τη δουλειά που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση Αττάλ.

Ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης θα βρεθεί αντιμέτωπος με χρέος που εκτινάσσεται στα ύψη και έλλειμμα που υπολογίζεται στο 6,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2025, αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. Απέναντί του θα έχει και τις δυνάμεις της Αριστεράς, οι οποίες το Σάββατο προγραμματίζουν διαδήλωση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας με το τριπλό σύνθημα: «μομφή, κινητοποίηση, καθαίρεση».

Ο Μακρόν παραδέχτηκε πως η Γαλλία περνάει «κρίσιμη» στιγμή και ότι θα πρέπει να δείξει και μεγάλο σεβασμό προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε μία προφανή αναφορά στην Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, αλλά, κυρίως, στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Ο Μπαρνιέ από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη μητέρα του, επικαλούμενος μία από τις συμβουλές που του έδινε πάντα: «Είμαστε σεχταριστές, όταν δεν είμαστε σίγουροι για τις ιδέες μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημόσια ασφάλεια και τη «μετανάστευση» ως θέματα προτεραιότητας για την κυβέρνησή του.

Με πληροφορίες από Le Monde, Le Figaro, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τα ορυκτά που ήθελε ο Τραμπ - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τα ορυκτά που ήθελε ο Τραμπ - Τι περιλαμβάνει

Η συμφωνία αφορά κυρίως σπάνια μέταλλα και ορυκτά, τα οποία θεωρούνται στρατηγικής σημασίας - Θα δημιουργηθεί ταμείο επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
LIFO NEWSROOM
Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Διεθνή / Το χωριό Σεργκέλε στην καρδιά του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμέτωπο με τους Τούρκους στρατιώτες

Eπέκταση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και οι συνέπειες - Η ζώνη απαγόρευσης, οι αεροπορικές επιθέσεις και οι ανθρώπινες τραγωδίες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Διεθνή / Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων στη Συρία: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ομάδα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κοινότητα Δρούζων κοντά στη Δαμασκό, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Συρία
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Διεθνή / Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, σχολιάζει την αναθεωρημένη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου και την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Διεθνή / Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Ραγδαία αύξηση στις κατασχέσεις, διαφθορά σε αστυνομία και δικαιοσύνη, και καρτέλ ναρκωτικών που ελέγχουν το λιμάνι του Αμβούργου. Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος
LIFO NEWSROOM