Η επίτευξη του στόχου της ΕΕ, για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το καλοκαίρι, θα είναι δύσκολη, παραδέχθηκε ο Σαρλ Μισέλ.

 

«Υπάρχουν δυσκολίες στις γραμμές παραγωγής τις επόμενες εβδομάδες και αυτό θα κάνει τη διαδικασία πιο περίπλοκη. Θα είναι δύσκολο», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στο Europe 1.

 

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να «κάνουμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει... χρησιμοποιώντας τα νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». Δεν έκανε αναφορά σε πιθανές κυρώσεις, αλλά είπε ότι η ΕΕ θα επιμείνει στη διαφάνεια για τους λόγους των καθυστερήσεων.

 

Ακόμη, ο Μισέλ υποστήριξε ότι έπειτα από τις προειδοποιήσεις της Pfizer περί καθυστερήσεων για αρκετές εβδομάδες, η ΕΕ κατάφερε να τις περιορίσει αυτές, υιοθετώντας σκληρή στάση. «Χτυπήσαμε τη γροθιά μας στο τραπέζι και τελικά οι ανακοινωμένες καθυστερήσεις αρκετών εβδομάδων μετατράπηκαν σε μειωμένες παραδόσεις», δήλωσε.

 

Ο στόχος για τον εμβολιασμό είναι στη λίστα των μη δεσμευτικών συστάσεων της Κομισιόν, πλάνο που η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, χαρακτήρισε «φιλόδοξο» αυτή την εβδομάδα. Όμως, σύμφωνα με ανάλυση του Politico, με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού, ο στόχος δεν θα επιτευχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

 

«Πεποίθησή μου είναι ότι τις ερχόμενες εβδομάδες η εφαρμογή της καμπάνιας για τους εμβολιασμούς θα επιταχυνθεί και θα έχει μεγαλύτερη ροή», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «την επόμενη εβδομάδα ή τουλάχιστον στα τέλη Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμο στην αγορά ένα τρίτο εμβόλιο».

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο που ανέπτυξε η Οξφόρδη και η AstraZeneca και η απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Όμως, την Παρασκευή η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ θα είναι «μικρότερες από ότι αρχικά αναμενόταν», εξαιτίας μειωμένης παραγωγής σε εγκατάσταση εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ΕΕ.

Η ανάλυση του Politico για τους εμβολιασμούς

 

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, με τον τωρινό ρυθμό εμβολιασμών, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει εμβολιαστεί μόνο το 15% του πληθυσμού της ΕΕ. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 70% έως το καλοκαίρι, πρέπει ο εμβολιασμός να γίνεται με πενταπλάσια ταχύτητα, αναφέρει η ίδια ανάλυση.

Το ποσοστό ενηλίκων που θα έχουν εμβολιαστεί σε κάθε χώρα έως το τέλος του καλοκαιριού, αν δεν αλλάξει ο τωρινός αριθμός δόσεων που γίνονται κάθε ημέρα

 

Μισέλ: Δύσκολο να εμβολιαστεί το 70% έως το καλοκαίρι- Politico: Μάρτιο του 2024 θα επιτευχθεί ο στόχος με τον τωρινό ρυθμό

 

Μάλιστα, αν συνεχιστεί ο τωρινός ρυθμός με τον οποίο γίνονται τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, η ΕΕ δεν θα πετύχει τον στόχο του 70% μέχρι τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με το Politico. Με βάση τη μαθηματική ανάλυση, με τον τωρινό ρυθμό εμβολιασμών έως τα τέλη του καλοκαιριού στην Ελλάδα θα έχει εμβολιαστεί το 16% του πληθυσμού.

 

Επίσης- πάντα σύμφωνα με το Politico- με τον τωρινό ρυθμό η Ελλάδα θα φτάσει στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ για να γίνει αυτό έως τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνονται καθημερινά 50.622 δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας.

 

Ο υπολογισμός των δόσεων εμβολίων που γίνονται τώρα βασίζονται στον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών. Οι εκτιμήσεις του Politico βασίζονται στην υπόθεση ότι απαιτούνται δύο δόσεις για το εμβόλιο, όπως ισχύει για όσα έχουν εγκριθεί έως τώρα.

 

Ο αριθμός των καθημερινών δόσεων που απαιτούνται για να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων έως τις 22 Σεπτεμβρίου και η ημερομηνία στην οποία θα επιτευχθεί ο στόχος με τον τωρινό ρυθμό εμβολιασμού

 

Μισέλ: Δύσκολο να εμβολιαστεί το 70% έως το καλοκαίρι- Politico: Μάρτιο του 2024 θα επιτευχθεί ο στόχος με τον τωρινό ρυθμό

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr