Μήνυμα Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: «Δεν κάνουμε πίσω για τους S - 400»

Μήνυμα Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: «Δεν κάνουμε πίσω για τους S - 400» Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω από τη συμφωνία της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 παρά το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η συμφωνία για τους S-400 είναι μία ολοκληρωμένη συμφωνία και δε θα κάνουμε πίσω σε αυτήν», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο Τσαβούσογλου βρίσκεται στη Ουάσινγκτον για την επέτειο των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ και μίλησε στο φόρουμ ενός think tank. 

Την 1η Απριλίου οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως δε θα παραδώσουν μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού για τα F-35 ως απάντηση στην αμυντική συμφωνία Τουρκίας- Ρωσίας για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η χώρα του στράφηκε στην Τουρκία επειδή δεν μπορούσε να αγοράσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot και  επεσήμανε, χωρίς να το προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ του είχε πει σε τηλεφωνική συνομιλία τους πως ο Μπάρακα Ομπάμα «έκανε λάθος» να μην πουλήσει τους Patriot στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης πως η συμφωνία για τους S-400 δε σηματοδοτεί κάτι για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία. 

«Διαφωνούμε σε πολλά με την Ρωσία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και δεσμεύθηκε πως η χώρα του δε θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας. 

«Συνεργαζόμαστε αλλού με τη Ρωσία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υποτιμούμε τη συμμαχία (το ΝΑΤΟ) ή πως συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα με τη Ρωσία. Δεν υπάρχει καμία στροφή στην εξωτερική πολιτική μας», κατέληξε. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ