Μιανμάρ: Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι «εμφανίστηκε» στο δικαστήριο - Της απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες

Η 75χρονη Σου Τσι εμφανίστηκε σε δικαστική ακρόαση μέσω τηλεδιάσκεψης Facebook Twitter
EPA
0

Δικαστήριο της Μιανμάρ απήγγειλε σήμερα δύο νέες κατηγορίες σε βάρος της αποπεμφθείσας ηγέτιδας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, αψηφώντας την καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.

Η 75χρονη Σου Τσι συμμετείχε στη δικαστική ακρόαση μέσω τηλεδιάσκεψης στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, και ζήτησε να δει τη νομική ομάδα της, δήλωσε ο δικηγόρος Μιν Μιν Σόι. Η ηγέτιδα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την ανατροπή της κυβέρνησής της με στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, όταν και συνελήφθη μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος.

«Είδα την Έι Μέι στο βίντεο, φαίνεται υγιής», είπε ο δικηγόρος χρησιμοποιώντας έναν πιο οικείο όρο που σημαίνει «μητέρα» για να αναφερθεί στη Σου Τσι. Αρχικά σε βάρος της Σου Τσι είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για παράνομη εισαγωγή έξι ασυρμάτων γουόκι-τόκι. Αργότερα προστέθηκε κατηγορία για παραβίαση ενός νόμου περί φυσικών καταστροφών με την παραβίαση πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό.

Σήμερα προστέθηκε μια κατηγορία βάσει ενός τμήματος του ποινικού κώδικα της εποχής της αποικιοκρατίας που απαγορεύει τη δημοσίευση πληροφοριών που μπορεί «να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία» ή να διαταράξουν «τη δημόσια γαλήνη», είπε ο Μιν Μιν Σόι. Προστέθηκε ακόμη άλλη μία κατηγορία βάσει ενός νόμου περί τηλεπικοινωνιών, είπε ο δικηγόρος, που προβλέπει πως ένας εξοπλισμός χρειάζεται άδεια.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου. Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος αφότου οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία ισχυριζόμενοι ότι σημειώθηκε νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου στις οποίες το κόμμα της Σου Τσι είχε λάβει συντριπτική νίκη. Την ώρα που η Σου Τσι εμφανιζόταν στην τηλεδιάσκεψη της δικαστικής ακρόασης, η αστυνομία στην κύρια πόλη Ρανγκούν έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές, μία ημέρα μετά τα χειρότερα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν μετά το πραξικόπημα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, όμως χθες η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους σε διάφορα σημεία της χώρας, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

EPA Facebook Twitter

Ο στρατός δεν έχει σχολίασε τη χθεσινή βία και η αστυνομία και εκπρόσωπος του στρατού δεν απάντησαν σε κλήσεις για σχόλια. Νωρίτερα, αστυνομία με αντλίες νερού και στρατιωτικά οχήματα κινητοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία διαδηλώσεων στη Ρανγκούν καθώς πλήθη συγκεντρώνονταν για να φωνάξουν συνθήματα. Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη βορειοδυτική πόλη Κάλε κρατώντας πόστερ με τη Σου Τσι και φωνάζοντας «δημοκρατία, ο σκοπός μας, ο σκοπός μας». Διαδηλωτές κατέβηκαν επίσης στους δρόμους στην κεντρική πόλη Μπαγκάν.

Το πραξικόπημα οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους και προκάλεσε την καταδίκη δυτικών χωρών. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), μέλος της οποίας είναι η Μιανμάρ, θα πραγματοποιήσουν ειδική τηλεδιάσκεψη για τη Μιανμάρ αύριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης. «Θα ακούσουμε τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών της Μιανμάρ», είπε ο Βιβιάν Μπαλακρισνάν στο Κοινοβούλιο. Ο Μπαλακρισνάν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται βία εναντίον άοπλων πολιτών. Κάλεσε σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας να απέχουν από τη χρήση φονικής βίας, να απελευθερωθεί η Σου Τσι και τα κόμματα στη Μιανμάρ να συζητήσουν πολιτικές λύσεις και έναν τρόπο επιστροφής στη δημοκρατική μετάβαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την «απoτρόπαια βία» των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό, χαρακτήρισε «σοκαριστική» τη χρήση φονικής δύναμης από τον στρατό. Αμφότεροι κάλεσαν σε ενιαία αντίδραση. Ο Τομ Άντριους, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, δήλωσε πως είναι σαφές πως η επίθεση της χούντας στη Μιανμάρ θα συνεχιστεί άρα η διεθνής κοινότητα πρέπει να κλιμακώσει την απόκρισή της. Πρότεινε καθολικό εμπάργκο όπλων, περισσότερες κυρώσεις από περισσότερες χώρες σε όσους ευθύνονται για το πραξικόπημα, κυρώσεις σε επιχειρήσεις του στρατού και παραπομπή [της Μιανμάρ] από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Οι δηλώσεις καταδίκης είναι ευπρόσδεκτες αλλά όχι αρκετές. Πρέπει να δράσουμε», ανέφερε σε μια δήλωση ο Άντριους. «Ο εφιάλτης που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας στη Μιανμάρ θα γίνει χειρότερος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει.» Επιτροπή που εκπροσωπεί βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές του Νοεμβρίου ανέφερε πως τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα χθεσινά επεισόδια βίας, απολογισμό που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το πρακτορείο Reuters.

Σε ανάρτησή της με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, η κρατική εφημερίδα της Μιανμάρ Global New Light προειδοποίησε ότι «θα αναληφθεί αναπόφευκτα αυστηρή δράση» εναντίον «αναρχικών όχλων» τους οποίους δεν μπορεί να παραβλέψει ο στρατός, παρότι προηγουμένως επέδειξε αυτοσυγκράτηση. Η Ένωση για Βοήθεια σε Πολιτικούς Κρατούμενους ανέφερε πως τουλάχιστον 270 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, από 1.132 συνολικά που όπως ανέφερε έχουν συλληφθεί, κατηγορούνται ή καταδικάστηκαν μετά το πραξικόπημα. Ενώ, ορισμένες δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κάποιες κυρώσεις, οι στρατηγοί αντιπαρέρχονται τη διπλωματική πίεση με την υποστήριξη που λαμβάνουν από την Κίνα και τη Ρωσία. Η χούντα έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών χωρίς όμως να έχει ορίσει ημερομηνία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM