Μιανμάρ: 2.056 οι νεκροί από τον σεισμό - «Αισθητή η οσμή τους στους δρόμους»

Μιανμάρ: 2.056 οι νεκροί από τον σεισμό - «Αισθητή η οσμή τους στους δρόμους» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ, ανακοίνωσε, ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Παρασκευής έχει αυξηθεί σε 2.056 άτομα.

Περισσότεροι από 3.900 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, προσθέτει εκπρόσωπος, ενώ 270 εξακολουθούν να αγνοούνται. Την ίδια ώρα, στη γειτονική Ταϊλάνδη, έχουν καταγραφεί 19 θάνατοι και σήμερα χιλιάδες κόσμου απομακρύνθηκαν από κτίρια με εκτεταμένες ζημιές, στην Μπανγκόκ.

Τρεις ημέρες μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται με τον πιο ζοφερό τρόπο. Τα κρεματόρια στο Mandalay, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν κατακλυστεί όσο οι οικογένειες προσπαθούν να αποτεφρώσουν τα πτώματα των συγγενών τους. Στο κοντινό Sagaing, οι ντόπιοι λένε ότι η μυρωδιά των νεκρών έχει γεμίσει τους δρόμους. Την ίδια ώρα, η τιμή της σακούλας για τα πτώματα σε μια αγορά της Yangon έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με ομάδα του BBC που την επισκέφθηκε, κόστιζε 9.000 kyats (4 δολάρια, 3 λίρες), αλλά τώρα η τιμή τους μπορεί να φτάσει έως και τα 20.000 kyats.

Η ανάγκη για βοήθεια στη Μιανμάρ κρίνεται επείγουσα, με τα νοσοκομεία να είναι υπερπλήρη και τις ελπίδες να βρεθούν επιζώντες, να λιγοστεύουν. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν επείγουσα έκκληση για 8 εκατ. δολάρια (6,2 εκατ. λίρες), καθώς οι ομάδες βοήθειας προειδοποιούν για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην εμπόλεμη χώρα, με τα νοσοκομεία να έχουν υποστεί ζημιές και να έχουν κατακλυστεί. Το BBC μεταφέρει, ότι «η οσμή των νεκρών διαχέεται στους δρόμους».

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται, με τις ελπίδες για επιζώντες να «σβήνουν» όσο περνούν οι ημέρες. Δημοσιεύματα φιλοξενούν εκτιμήσεις ειδικών, σύμφωνα με τους οποίους, δεν αποκλείεται οι νεκροί να φτάσους και τις 10.000.

«Γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής στη Μιανμάρ;»

Τα ερωτήματα γύρω από τις πληροφορίες και τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται από τη στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ, πολλαπλασιάζονται, καθώς η χώρα «έχει ιστορικό απόκρυψης του μεγέθους των εθνικών καταστροφών», σχολιάζει το BBC.

Η πληροφόρηση από τη Μιανμάρ είναι δύσκολη. Η πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης έχει περιοριστεί στη χώρα από το 2021 και το κράτος ελέγχει σχεδόν όλα τα τοπικά ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά, έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Η χρήση του διαδικτύου είναι επίσης περιορισμένη και το στρατιωτικό συμβούλιο έχει απορρίψει αιτήματα διεθνών δημοσιογράφων να καλύψουν την καταστροφή, επικαλούμενο αιτίες, όπως η έλλειψη νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καταλυμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας στις πληγείσες περιοχές είναι κομμένες και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τα πρακτορεία να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους. Οι ξένοι δημοσιογράφοι σπάνια επιτρέπεται να εισέλθουν επίσημα στη χώρα και η χούντα έχει δηλώσει ότι δεν θα χορηγήσει βίζα σε ξένους δημοσιογράφους που έχουν ζητήσει να καλύψουν τα επακόλουθα του σεισμού, επικαλούμενη αδυναμία να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Με πληροφορίες από BBC

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Διεθνή / Λαβρόφ: «Καμία πρόθεση επίθεσης σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ» - Κριτική σε Ισραήλ για «βάναυσες δολοφονίες» στη Γάζα

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι απειλές χρήσης βίας κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο συχνές», προσθέτοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει «διαψεύσει επανειλημμένα τέτοιες προκλήσεις»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Συνεχίζεται η επίθεση στην Πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να πιέζει με την επίθεσή του στη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν παγιδευμένοι και αντιμετωπίζουν λιμό
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Διεθνή / Συρία: Ένταλμα σύλληψης για τον Άσαντ – Στο «τραπέζι» η εμπλοκή της Ιντερπόλ

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του κατέφυγαν στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησής του από αντάρτες και τζιχαντιστές, ύστερα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: Το απόρρητο σχέδιο 21 σημείων του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Το σχέδιο των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «δυναμικό» και αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη αμερικανική πρόταση που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ασφάλεια του Ισραήλ και στη μελλοντική κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Διεθνή / Ιράκ και Κούρδοι τα βρήκαν: Ρέει ξανά το πετρέλαιο μέσω Τουρκίας έπειτα από 2,5 χρόνια

Το αργό πετρέλαιο από το πετρελαϊκό κοίτασμα Peshkhabour της Περιφέρειας του Κουρδιστάν άρχισε να ρέει και πάλι προς το λιμάνι του Τζεϊχάν, στην κοιλάδα των Αδάνων της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM