Μία νέα θεωρία ανατρέπει όσα ήταν γνωστά για το πώς εντόπισαν οι Ναζί την Άννα Φρανκ

Μία νέα θεωρία ανατρέπει όσα ήταν γνωστά για το πώς εντόπισαν οι Ναζί την Άννα Φρανκ Facebook Twitter
0

Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της μπορεί να εντοπίστηκαν τυχαία από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής της Ολλανδίας, και όχι επειδή τους κατέδωσε κάποιος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε από το Μουσείο της Άννας Φρανκ.

Η πιο γνωστή θεωρία είναι ότι κάποιος ενημέρωσε ανώνυμα την αστυνομία για το σπίτι όπου κρυβόταν η 15χρονη και άλλοι εβραίοι, το οποίο οδήγησε στην έφοδο της 4ης Αυγούστου 1944. Οι μελετητές ωστόσο, αμφισβητούν αυτή την υπόθεση. «Το ερώτημα ήταν πάντα: Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ και τους άλλους που κρύβονταν; Η ρητή εστίαση στην προδοσία, ωστόσο, περιορίζει την οπτική για τη σύλληψη», τονίζουν, συμπληρώνοντας ότι κατά την έρευνά τους δεν επικεντρώθηκαν στην προδοσία αλλά στην έφοδο αυτή καθεαυτή.

Μελετώντας τις καταχωρήσεις στο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ από τον Μάρτιο του 1944, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία έρευνα για πλαστά κουπόνια τροφίμων ή παράνομη εργασία, μπορεί να προκάλεσε την έφοδο. Η μελέτη δείχνει ότι δύο πωλητές που εργάζονταν στο ίδιο κτίριο, έκαναν εμπόριο κουπονιών για τη διανομή συσσιτίου. Η Άννα Φρανκ γράφει μάλιστα στο ημερολόγιό της πως οι δύο άνδρες «συνελήφθησαν, έτσι δεν έχουμε άλλα κουπόνια». Αυτό δείχνει ότι η οικογένειά της, είχε πάρει τουλάχιστον μερικά κουπόνια από αυτούς.

Αναλύοντας επίσης εκθέσεις της αστυνομίας και δικαστικά έγγραφα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αστυνομία που ανακάλυψε την Άννα και την οικογένειά της, δεν έκαναν γενικά εφόδους για να βρουν εβραίους που κρύβονταν. Αντίθετα, επικεντρώνονταν σε υποθέσεις που αφορούσαν χρήματα, κοσμήματα και κινητή περιουσία.

«Η πιθανότητα της προδοσίας δεν έχει φυσικά εξαλειφθεί τελείως, ούτε έχει αποδειχθεί σχέση μεταξύ της απάτης με τα κουπόνια και της σύλληψης. Σίγουρα, η τελευταία λέξη για αυτή τη μοιραία μέρα του καλοκαιριού του 1944 δεν έχει ακόμα ειπωθεί», αναφέρει η μελέτη.

Η Άννα Φρανκ πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλσεν, σε ηλικία 15 ετών. Ο πατέρας της ήταν ο μοναδικός από τους οκτώ κατοίκους του κτιρίου, που επέζησε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ