Πόσο καλά γνωρίζουμε τελικά το σώμα μας; Αυτό είναι το ερώτημα που τέθηκε ως αποτέλεσμα μιας φωτογραφίας της γυναικείας ανατομίας που αποδείχθηκε πως σόκαρε πολλούς.

 

«Τι είναι αυτό; Γιατί δείχνουν έτσι; Τους έχω πραγματικά; Δεν θέλω πια στήθη», αυτές είναι μερικές ακραίες αντιδράσεις από τη φωτογραφία την οποία μοιράστηκε χρήστης στο διαδίκτυο και υποτίθεται πως δείχνει το σχήμα των μυών που μοιάζουν με λουλούδια.

 

 

 

Οι γαλακτοφόροι αδένες χωρίζονται σε τμήματα και οι στενοί σωλήνες - ή οι αγωγοί - μεταφέρουν το γάλα από κάθε τμήμα στη θηλή.

 

Η περιγραφή ακούγεται φυσική και πάνω κάτω είναι γνωστή σε όλους, αλλά πολλοί προφανώς δεν είχαν γνώση της εικόνας, όπως σημειώνει το BBC. Βέβαια και βλέποντας την εικόνα αυτή δεν απέκτησαν γνώση όπως αποδείχτηκε.

 

Η εικόνα, ένα ρεαλιστικό ιλουστρέισον από την ιατρική εφαρμογή Anatomy & Physiology έγινε viral με πάνω από 130 χιλιάδες shares και αρκετές χιλιάδες σχόλια.

 

Αν και σίγουρα αυτή η εικόνα είναι μια καλή αφορμή για χιλιάδες γυναίκες να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, το science alert σημειώνει πως η εικόνα δεν είναι ακριβής και τελικά δεν απεικονίζει με ρεαλιστικό τρόπο την ανατομία του γυναικείου στήθους.

 

Μια φωτογραφία που (περίπου) δείχνει πώς είναι μαστικός αδένας της γυναίκας δίχασε το ίντερνετ

 

Ο κάθε μαστός απαρτίζεται από τον μαστικό αδένα. Κάτω από ένα παχύ στρώμα λίπους, ο ιστός του μαστού περιέχει μια σειρά κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή γάλακτος όταν οι ορμόνες σηματοδοτούν ότι πρέπει να ταϊστεί ένα νεογέννητο.

 

Αυτά τα κύτταρα συσσωματώνονται σε θρόμβους γνωστούς ως λοβούς, οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με τη θηλή μέσω μιας δέσμης αδιαπέρατων αγωγών (ή αγωγών γάλακτος), στενά κανάλια που κατευθύνουν ουσιαστικά το γάλα στη θηλή.

 

Έτσι, αυτή η εικόνα που δείχνει το σημείο αυτό σε σχήμα λουλουδιού δεν είναι σίγουρα τα κανάλια αυτά, αλλά πιθανόν να αντιπροσωπεύουν τους λοβούς. Το πρόβλημα με την εικόνα είναι πως σε ένα πραγματικό ανθρώπινο στήθος, οι λοβοί δε είναι διατεταγμένοι σε ένα τέτοιο τακτοποιημένο μοτίβο.

 

Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω πιο έγκυρες και ακριβείς εικόνες, η μορφολογία είναι μάλλον πιο ποικίλη και ακατάστατη από ό, τι δείχνει η viral φωτογραφία.

 

Μια φωτογραφία που (περίπου) δείχνει πώς είναι μαστικός αδένας της γυναίκας δίχασε το ίντερνετ

 

Μια φωτογραφία που (περίπου) δείχνει πώς είναι μαστικός αδένας της γυναίκας δίχασε το ίντερνετ

 

Μια φωτογραφία που (περίπου) δείχνει πώς είναι μαστικός αδένας της γυναίκας δίχασε το ίντερνετ

 

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αντέδρασαν στην εικόνα ως ένα είδος τρελός παράλειψης από τα μαθήματα ανατομίας τους στο σχολείο, αν και είναι πιθανό ότι το έχουν δει και απλά δεν μπόρεσαν να το αναγνωρίσουν.

 

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως το διαδίκτυο είναι πάντα μια καλή αφορμή για λίγο περισσότερη έρευνα και γνώση, αλλά σίγουρα κάθε τι που μεταδίδεται δεν είναι πάντα σωστά τεκμηριωμένο και ακριβές.