Το Μεξικό θα στείλει δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού με τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες στην Κούβα, όπως ανακοίνωσε χθες το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ο πρόεδρος της χώρας Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ απέδωσε στο αμερικανικό εμπάργκο την πρόκληση των μεγαλύτερων αναταραχών στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.

 

Τα πλοία θα αναχωρήσουν από το λιμάνι Βερακρούς στον Κόλπο του Μεξικού την Κυριακή και θα μεταφέρουν σύριγγες, οξυγόνο και μάσκες, όπως και γάλα σε σκόνη, κονσέρβες τόνου, φασολιών, αλεύρι, μαγειρικό λάδι και βενζίνη.

 

Η αποστολή αυτή αποτελεί παράδειγμα της πολιτικής «διεθνούς αλληλεγγύης» που ακολουθεί το Μεξικό, το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσει χώρες στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική να αντιμετωπίσουν την πανδημία της COVID-19, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Η μεταφορά των φορτίων στο πλοίο άρχισε νωρίς χθες, δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου του δημάρχου της Βερακρούς Μαρίσα Λόπες.

 

Οι προετοιμασίες αυτές συνέπεσαν με την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι επιβάλλει κυρώσεις στον υπουργό Ασφάλειας της Κούβας και σε μονάδα των ειδικών δυνάμεων της χώρας για τον φερόμενο ρόλο τους στην καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που άρχισαν αυτόν τον μήνα.

 

Η κουβανική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχολιασμό.

 

Η κουβανική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για τις πρόσφατες διαδηλώσεις κυρίως σε, όπως τους χαρακτηρίζει, χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ «αντεπαναστάτες» που εκμεταλλεύονται τις οικονομικές δυσχέρειες που προκαλούνται από το εμπάργκο δεκαετιών των ΗΠΑ.

 

Οι λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις έχουν χωριστεί ανάλογα με τις ιδεολογικές γραμμές τους όσον αφορά τις διαμαρτυρίες στην Κούβα. Το Μεξικό, του οποίου ηγείται ο αριστερός Λόπες Ομπραδόρ, έχει πάρει το μέρος της Κούβας, ενώ η Χιλή και το Περού κάλεσαν την κομμουνιστική κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.