Μεξικό: Συνελήφθη ο βαρόνος ναρκωτικών Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο- Θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

Μεξικό: Συνελήφθη ο βαρόνος ναρκωτικών Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο- Θα εκδοθεί στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Ραφαέλ Κάρο Κιντέρο συνελήφθη στο Μεξικό, σχεδόν μία δεκαετία μετά την αποφυλάκισή του, που είχε προκαλέσει οργή. 

Ο Κάρο Κιντέρο ήταν πίσω από τη δολοφονία πράκτορα της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών το 1985. Τον εντόπισε ένας σκύλος, ο Μαξ, να κρύβεται σε θαμνώδη έκταση στην πόλη Σαν Σιμόν της επαρχίας Σιναλόα, κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης του Πολεμικού Ναυτικού και της γενικής εισαγγελίας. 

Σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, αλλά και το αίτημα της Ουάσινγκτον για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. «Αυτό είναι τεράστιο», σχολίασε μέσω Twitter ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη Λατινική Αμερική, Χουάν Γκονζάλεζ.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προσφέρει αμοιβή έως 20 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψή του. Ο Κάρο Κιντέρο- που πέρυσι έχασε την τελευταία έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ- θα εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε Μεξικανός αξιωματούχος. 

Ο Κάρο Κιντέρο είναι πιθανόν ο πιο γνωστός από τους συνιδρυτές του καρτέλ της Γκουανταλαχάρα, το οποίο άνθισε τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, όταν διακινούσε κοκαΐνη, ηρωίνη και μαριχουάνα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ κατά κύριο λόγο. Ένας από τους εκτελεστές τους ήταν ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκούζμαν, ο οποίος ίδρυσε το καρτέλ της Σιναλόα και πλέον είναι στη φυλακή. 

Ο 69χρονος Κάρο Κιντέρο είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 40 ετών, για την απαγωγή, τον βασανισμό και τη δολοφονία του πράκτορα της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, Ενρίκε Καμαρένα, το 1985. Ο βαρόνος ναρκωτικών θεωρούσε τον πράκτορα υπεύθυνο για την έφοδο που είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα σε φυτεία κάνναβης. 

Το 2013 εφετείο στο Μεξικό με απόφασή του αποφυλάκισε τον Κάρο Κιντέρο, έπειτα από την παραμονή του στη φυλακή για 28 χρόνια. Οι αμερικανικές αρχές και οι Μεξικανοί εισαγγελείς εξοργίστηκαν και το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση. 

Όμως, ο Κάρο Κιντέρο ήδη είχε εξαφανιστεί. Έκτοτε, Αμερικανοί αξιωματούχοι τον κατηγόρησαν ότι ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο καρτέλ της Σιναλόα, μετά την πτώση του Ελ Τσάπο, ενώ είχε και δική του εγκληματική οργάνωση στην περιοχή. 

«Είναι πιθανόν μία από τις πιο σημαντικές συλλήψεις της τελευταίας δεκαετίας, σε ό,τι αφορά στη DEA», επεσήμανε ο Μάικ Βίτζιλ, πρώην επικεφαλής διεθνών επιχειρήσεων της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM