To Μεξικό καταδικάζει και απαντά στον Τραμπ: Δε θα πληρώσουμε το τείχος

To Μεξικό καταδικάζει και απαντά στον Τραμπ: Δε θα πληρώσουμε το τείχος Facebook Twitter
1

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο κατήγγειλε την απόφαση που έλαβε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί τους Μεξικανούς μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.


«Λυπάμαι και καταδικάζω την απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσει την κατασκευή του τείχους, το οποίο εδώ και χρόνια αντί να μας ενώνει, μας διχάζει», δήλωσε ο Πένια Νιέτο σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter. «Το Μεξικό δεν πιστεύει στα τείχη. Το έχω πει πολλές φορές: το Μεξικό δεν θα πληρώσει για κανένα τείχος», πρόσθεσε, μετά την υπόσχεση του Τραμπ ότι θα αναγκάσει τη γειτονική του χώρα να επωμιστεί το κόστος της κατασκευής.

Υπό την πίεση της μεξικανικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τον Πένια Νιέτο να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου, ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει την επιστροφή μιας υψηλόβαθμης αποστολής που έχει μεταβεί στην Ουάσινγκτον προτού αποφασίσει «για τα επόμενα βήματα».


Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa ότι «προς το παρόν η συνάντηση ισχύει», όμως πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τον πρόεδρο αν θα αποφασίσει να τηρήσει τη συνάντηση.


Ο Τραμπ υπέγραψε χθες ένα προεδρικό διάταγμα για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, προκειμένου να εμποδίσει τους παράτυπους μετανάστες να εισέρχονται στη χώρα, μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.


Μετά την ανακοίνωση αυτή από τον Λευκό Οίκο, ο Πένια Νιέτο δήλωσε ότι ζήτησε από τα 50 μεξικανικά προξενεία στις ΗΠΑ να μετατραπούν «σε πραγματικούς υπέρμαχους των δικαιωμάτων των Μεξικανών μεταναστών». «Οι κοινότητές μας δεν είναι μόνες. Η μεξικανική κυβέρνηση θα τους προσφέρει τη νομική υποστήριξη η οποία θα τους διασφαλίσει την απαραίτητη προστασία», εξήγησε.


Η απόφαση του Τραμπ ελήφθη την ώρα που βρίσκονται στις ΗΠΑ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομίας προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Λογικότατη αντίδραση από την πλευρά των Μεξικανικών. Στην τελική αν θέλουν τείχη ας τα πληρώσουν μόνοι τους. Προβλέπεται πάντως να έχει η Αμερική πολλά θέματα με όλο τον κόσμο. Η επιστροφή του αντιαμερικανισμου παγκοσμίως είναι δεδομένη. Καταλαβαίνει κανείς πόσο δογματικός και στενόμυαλος είναι από τον τρόπο ομιλίας του.