Μετεωρίτης εξερράγη πάνω από τις ΗΠΑ προκαλώντας πανικό σε τρεις πολιτείες

Μετεωρίτης εξερράγη πάνω από της ΗΠΑ προκαλώντας πανικό σε τρεις πολιτείες Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου Unsplash
0

Μια ισχυρή έκρηξη από την είσοδο ενός μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα, προκάλεσε πανικό σε κατοίκους τριών πολιτειών των ΗΠΑ. 

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι στο Αρκάνσας, τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή ανέφεραν ότι είδαν τον εξαιρετικά φωτεινό μετεωρίτη στον ουρανό γύρω στις 8 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα), αφού άκουσαν δυνατούς κρότους στην κομητεία Κλέιμπορν του Μισισιπή και στις γύρω περιοχές, ανέφερε η NASA.

Ο μετεωρίτης έγινε αρχικά αντιληπτός 87 χιλιόμετρα πάνω από τον ποταμό Μισισιπή, κοντά στο Άλκορν, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

«Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα φαινόμενα που έχω δει στα δεδομένα του GLM (Geostationary Lightning Mappers)», δήλωσε ο Μπιλ Κουκ, επικεφαλής του Γραφείου Μετεωροειδών της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Μάρσαλ, στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα.

Το ουράνιο αντικείμενο, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν βολίδα, κινήθηκε νοτιοδυτικά με ταχύτητα 55.000 μιλίων την ώρα, σπάζοντας σε κομμάτια καθώς κατέβαινε στη γήινη ατμόσφαιρα. Διαλύθηκε περίπου 55 χιλιόμετρα πάνω από μια βαλτώδη περιοχή, βόρεια της κοινότητας Concordia, στη Λουιζιάνα.

Μια κάτοικος δήλωσε στην εφημερίδα Vicksburg Post ότι άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και στη συνέχεια κοίταξε ψηλά και είδε μια «πορτοκαλί σφαίρα φωτιάς στο μέγεθος μπάλας του μπάσκετ, με μια λευκή ουρά πίσω της», να κατευθύνεται δυτικά προς τον ποταμό Μισισιπή.

Η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της κομητείας Claiborne δημοσίευσε μια ανακοίνωση στο Facebook που επιβεβαιώνει τις αναφορές και σημειώνει ότι ο κοντινός πυρηνικός σταθμός δεν επηρεάστηκε.

«Ο πυρηνικός σταθμός Grand Gulf Nuclear Station (...) είναι ασφαλής. Δεν υπάρχει καμία απειλή για την κομητεία και δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα», ανέφερε η ανάρτηση της υπηρεσίας.

Ο κατακερματισμός της πύρινης σφαίρας παρήγαγε αρκετή ενέργεια για να δημιουργήσει κρουστικά κύματα ταξίδεψαν ως το έδαφος, προκαλώντας κρότους και δονήσεις που αισθάνθηκαν οι άνθρωποι στην περιοχή, ανέφερε η NASA.

Στην κορύφωσή της εισόδου στη γήινη ατμόσφαιρα, η πύρινη σφαίρα ήταν πάνω από 10 φορές πιο φωτεινή από την πανσέληνο, σύμφωνα με τη NASA. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM