Μετανιωμένος ο «δημιουργός» των σκύλων λαμπραντούντλ: Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου

Μετανιωμένος ο «δημιουργός» των σκύλων λαμπραντούντλ: Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου Facebook Twitter
0

«Άνοιξα το κουτί της Πανδώρας και απελευθέρωσα το τέρας του Φρανκενστάιν» ανέφερε ο Wally Conron, δημιουργός των σκύλων λαμπραντούντλ, κάνοντας παράλληλα λόγο για το «μεγαλύτερο λάθος της ζωής του». 

O Wally Conron αποφάσισε να ζευγαρώσει ένα λαμπραντόρ και ένα πουτνλ μετά από παράκληση μίας τυφλής γυναίκας που ζούσε στην Χαβάη και χρειαζόταν έναν σκύλο - οδηγό ο οποίος δεν θα προκαλούσε αλλεργία στον σύζυγό της. Στην αρχή ο Conron δοκίμασε να εκπαιδεύσει τα πούντλ ωστόσο δεν διέθεταν τον χαρακτήρα των σκύλων - οδηγών, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στο ABC της Αυστραλίας.

Η λύση ήταν «ένας σκύλος που θα μπορούσε να εργάζεται όπως το λαμπραντόρ και θα έχει το τρίχωμα ενός πούντλ». Έτσι διασταύρωσε ένα θηλυκό λαμπραντόρ και ένα αρσενικό πουντλ. Το κουτάβι που γεννήθηκε, το οποίο ονομάστηκε Σουλτάν, κλήθηκε να φέρει σε πέρας το εγχείρημα. 

Τα προβλήματα φαίνεται πως ξεκίνησαν από την προσπάθεια για το branding των σκυλιών, που ακολούθησε μετά τη γέννα. Σύμφωνα με το ABC, ήταν δύσκολο να βρεθεί σπίτι για τα άλλα δύο κουτάβια που γεννήθηκαν μαζί με τον Σουλτάν. Έτσι ο Wally Conron, ζήτησε βοήθεια από το τμήμα δημοσίων σχέσεων ενός οργανισμό για σκύλους - οδηγούς, τον Guide Dogs Victoria, στον οποίο εργαζόταν τότε. «Είπα: 'Μπορείτε να απευθυνθείτε στα Μέσα και να του πείτε πως δημιούργησα μία νέα ειδική ράτσα; Μία ράτσα που λέγεται λαμπραντούντλ και δεν προκαλεί αλλεργίες'», διηγείται ο Wally Conron. 

Η ζήτηση για λαμπραντούντλ εκτινάχθηκε. Το όνομα που δόθηκε σε αυτό το νέο υβρίδιο ήταν το εμπορικό του πλεονέκτημα, ανέφερε στο ABC η Jessica Hekman, ειδική στις ράτσες σκύλων. Σήμαινε πως οι άνθρωποι μπορούσαν πλέον να λένε πως το σκυλί τους είναι κάτι παραπάνω από «απλά ένα ημίαιμο». «Όταν ξεκινάς να δίνεις εύηχα ονόματα, τότε ξεκινάει να δημιουργείται μία νέα, όμορφη ιστορία», πρόσθεσε η Hekman. 

Ο Conron από την πλευρά του αναφέρει πως μετανιώνει για «τους ανήθικους και αδίστακτους ανθρώπους που αναπαρήγαγαν τη ράτσα αυτή έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών», παρότι, όπως λέει, τα σκυλιά παρουσίαζαν προβλήματα υγείας. «Πιστεύω πως τα περισσότερα από αυτά είτε είναι τρελά, είτε έχουν κληρονομικά προβλήματα», αναφέρει. 

Ο ίδιος ανέλυσε τους ενδοιασμούς του γι αυτή τη ράτσα με άρθρο του στο περιοδικό Psychology Today. Εκεί στηλίτευε όσους διασταυρώνουν σκυλιά «στην πίσω αυλή τους», οι οποίοι πλέον διασταυρώνουν οποιαδήποτε ράτσα σκύλου με πουντλ. O Conron υποστηρίζει πως πολλά σκυλιά που γεννήθηκαν μετά από διασταυρώσεις με πουντλ αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στα μάτια και τους αγκώνες, ενώ πολλά από αυτά έχουν επιληψία. 

Παράλληλα ο Conron ανέφερε ότι όταν έμαθε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα σκέφτεται να αποκτήσει ένα λαμπραντούντλ του έγραψε γράμμα ώστε να τον μεταπείσει. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εισάκουσε την παρότρυνσή του, ωστόσο η προεδρική οικογένεια κατέληξε τελικά σε δύο πορτογαλικά νερόσκυλα, που επίσης δεν προκαλούν αλλεργίες. 

Ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι τις ανησυχίες του Conron. Ένας κτηνίατρος ανέφερε στο BBC ότι σε γενικές γραμμές τα λαμπραντούντλ είναι χαρούμενα και υγιή σκυλιά και η ράτσα τους βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων.  

Με πληροφορίες από Guardian/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ