Μετάλλαξη Όμικρον: Οι λόγοι που ο ΠΟΥ παρέκαμψε τα γράμματα Ν και Ξ για την ονομασία του νέου στελέχους

Μετάλλαξη Όμικρον: Οι λόγοι που ο ΠΟΥ παρέκαμψε τα γράμματα Ν και Ξ για την ονομασία του νέου στελέχους Facebook Twitter
Γιατί ο ΠΟΥ παρέλειψε δύο ελληνικά γράμματα, ονομάζοντας τη νέα μετάλλαξη Όμικρον; - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Όταν ο ιός του κορωνοϊού άρχισε να παραλλάσσεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στράφηκε στο ελληνικό αλφάβητο για τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων, σε μια προσπάθεια αποφυγής των διακρίσεων κατά των χωρών όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα νέα παραλλαγμένα στελέχη, αλλά και για την ευκολότερη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό. 


Έτσι, με το νέο σύστημα η αποκαλούμενη «βρετανική μετάλλαξη» Β.1.1.7. έγινε «Άλφα», η νοτιοαφρικανική Β.1351 «Βήτα», ενώ η βραζιλιανική P.1 «Γάμα» κ.ο.κ. 

Ωστόσο, παρότι ο ΠΟΥ είχε μείνει στη μετάλλαξη Μ, το νέο παραλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, προκάλεσε πολιτικό «πονοκέφαλο» με αποτέλεσμα να παραλειφθούν δύο ελληνικά γράμματα και να ονομαστεί τελικά «Όμικρον»

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ θεώρησαν πως το γράμμα «Νι» θα ήταν πολύ εύκολο να μπερδευτεί με τη λέξη «new» (νέο). Παράλληλα, το Ξι, Xi σε λατινικούς χαρακτήρες, παρότι φωνητικά διαφορετικό, τυχαίνει να συμπίπτει με το επίθετο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζιπίνγκ (Xi Jinping), κάτι που ενδεχομένως δημιουργούσε δεύτερες σκέψεις. 


«Το 'Ν' εύκολα συγχέεται με το 'new' και το 'Xi' δεν ήταν συνηθισμένο καθώς αποτελεί ένα κοινό επίθετο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, ερωτηθείς σχετικά. 

Ο ίδιος εξήγησε πως η πολιτική του Οργανισμού απαιτεί «την αποφυγή αναφορών που μπορεί να αποδειχτούν προσβλητικές στις όποιες πολιτισμικές, κοινωνικές, εθνικές, τοπικές, επαγγελματικές ή εθνοτικές ομάδες». 


Αρχικά, ο ΠΟΥ δεν είχε εξηγήσει γιατί παρέκαμψε τα δύο γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, κάτι που προκάλεσε έντονη φημολογία, αλλά και επικρίσεις για φερόμενη υπερβολική «διακριτικότητα» του διεθνούς φορέα απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, ο γερουσιαστής από το Τέξας Τεντ Κρουζ έγραψε στο Twitter: «Αν ο ΠΟΥ φοβάται τόσο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πώς θα τον εμπιστευτούμε για να τους εγκαλέσει (σ.σ τους Κινέζους) όταν προσπαθήσουν την επόμενη φορά να συγκαλύψουν μια καταστροφική παγκόσμια πανδημία;» 


Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΠΟΥ επιδιώκει να αποφεύγει την ευρέως διαδεδομένη πρακτική ονομασίας υγειονομικών απειλών με γεωγραφικές αναφορές (ισπανική γρίπη, ιός του Δυτικού Νείλου, Κορωνοϊός αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής-Mers κ.τ.λ), ώστε να μη στιγματίζονται άνθρωποι και μέρη, αλλά και να απλοποιούνται για το ευρύ κοινό οι δύσκολοι τεχνικοί όροι.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Διεθνή / Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων στη Συρία: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ομάδα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κοινότητα Δρούζων κοντά στη Δαμασκό, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Συρία
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Διεθνή / Ουκρανία: Θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά στις επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, σχολιάζει την αναθεωρημένη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου και την ενίσχυση της αμερικανικής υποστήριξης για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Διεθνή / Η κοκαΐνη πολιορκεί την Ευρώπη: Πώς το λιμάνι του Αμβούργου έγινε κέντρο διαφθοράς και διακίνησης

Ραγδαία αύξηση στις κατασχέσεις, διαφθορά σε αστυνομία και δικαιοσύνη, και καρτέλ ναρκωτικών που ελέγχουν το λιμάνι του Αμβούργου. Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος
LIFO NEWSROOM
«Στη Βοσνία παίζεται το μέλλον των Βαλκανίων»: Ηχηρή παρέμβαση Κροάτη πρωθυπουργού υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

Διεθνή / «Στη Βοσνία παίζεται το μέλλον των Βαλκανίων»: Ηχηρή παρέμβαση Κροάτη πρωθυπουργού υπέρ της ένταξης στην ΕΕ

Η ενταξιακή πορεία της Βοσνίας έχει παγιδευτεί επί σειρά ετών εξαιτίας των βαθιών εθνοτικών διαιρέσεων μεταξύ Βόσνιων, Σέρβων και Κροατών, καθώς και της δυσλειτουργικής πολιτειακής δομής που επιβλήθηκε με τη Συμφωνία του Ντέιτον το 1995
LIFO NEWSROOM