ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Μέρκελ: Oι πρόσφυγες στη Γερμανία οφείλουν να σέβονται την ανεκτικότητα και τους νόμους του κράτους

Μέρκελ: Oι πρόσφυγες στη Γερμανία οφείλουν να σέβονται την ανεκτικότητα και τους νόμους του κράτους Facebook Twitter
0


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι πρόσφυγες στη χώρα θα πρέπει να σέβονται την ανεκτικότητα, την ανοικτή κοινωνία και την θρησκευτική ελευθερία, την ώρα που σημαίνοντα στελέχη του κόμματός της αξίωναν την απαγόρευση των ξένων χρηματοδοτήσεων σε τεμένη στη Γερμανία.


Ερωτηθείσα από Σύρο δημοσιογράφο, ο οποίος ήλθε στη Γερμανία το 2015, για το τι αναμένει από τους πρόσφυγες η χώρα, η Μέρκελ δήλωσε στην εβδομαδιαία διαδικτυακή αναγγελία της: «αναμένουμε από τους ανθρώπους που έρχονται σε εμάς να υπακούουν στους νόμους μας».


Η Μέρκελ πρόσθεσε πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας το γεγονός οι νεοαφιχθέντες να σέβονται και να κατανοούν τις φιλελεύθερες αξίες που διέπουν τη μοντέρνα Γερμανία, όπως η ανεκτικότητα, η ανοικτή κοινωνία, η θρησκευτική ελευθερία, ή ελευθερία της γνώμης.


Παράλληλα, η κεντροδεξιά ηγέτιδα, που θα επιδιώξει μία τέταρτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και δέχεται μία εκ δεξιών επίθεση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, κάλεσε εξίσου τους συμπατριώτες τους να επιδείξουν κι αυτοί με τη σειρά τους ανοικτό μυαλό. «Γνωρίζουμε λιγοστά πράγματα για τη Συρία, γνωρίζουμε λιγοστά για το Ιράκ, ή τις Αφρικανικές χώρες. Και θα πρέπει να το δούμε αυτό ως μία ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα και να αποκτήσουμε μεγαλύτερες εμπειρίες», πρόσθεσε.


Όσον αφορά τις ανησυχίες που το μεταναστευτικό κι η πολιτική των 'ανοικτών θυρών' της Μέρκελ έχει εγείρει μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματός της CDU, η δεύτερη τη τάξει στους Χριστιανοδημοκράτες Γιούλια Κλέκνερ αξίωσε να εφαρμοσθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους ισλαμιστές κληρικούς και να απαγορευθούν οι έξωθεν χρηματοδοτήσεις σε τεμένη της Γερμανίας, απηχώντας ανάλογες απόψεις στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών.


«Ένας 'Ισλαμικός νόμος' μπορεί να θέσει τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των Μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία επί νέας νομικής βάσεως», δηλώνει η Κλέκνερ στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ. Επίσης η ίδια προτείνει να υπάρξει ένα εθνικό αρχείο , όπου θα καταγράφονται όλα τα τεμένη στη Γερμανία και θα προσφέρει πληροφορίες για τους χορηγούς τους και τους χρηματοδότες τους.
Οι κανονισμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν επίσης και το δικαίωμα των Μουσουλμάνων σε θρησκευτικούς συμβούλους σε φυλακές, νοσοκομεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.


Ο κυβερνητικός εταίρος κι αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD απέρριψε την ιδέα: «Κατά τη γνώμη μου, οι προτάσεις δεν συνάδουν προς το Γερμανικό Σύνταγμα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Όλαφ Σολτζ, μιλώντας στον όμιλο Funke, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να συνταχθεί ένας νόμος για μία εθνική κοινότητα αποκλειστικά.


Ο πρόεδρος του Ισλαμικού Συμβουλίου στη Γερμανία Μπουρχάν Κεσιτζί χαρακτήρισε επίσης την πρόταση ως λαϊκίστικη και τόνισε πως ανοικτά θέτει τους Μουσουλμάνους στο στόχαστρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΕΙΝ

Διεθνή / Αρχεία του FBI αποκαλύπτουν στενές σχέσεις του Έπσταϊν με τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και τον Ντέιβιντ Μπλέιν

Οι διάσημοι ταχυδακτυλουργοί Ντέιβιντ Μπλέιν και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είχαν στενές σχέσεις με τον Τζέφρι Έπσταϊν σύμφωνα με αρχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
THE LIFO TEAM
Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM
NATO ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει τη Ρωσία

Από τις ελλείψεις σε πυρομαχικά μέχρι την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ναυτικών δυνάμεων, η συμμαχία φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από το να είναι πραγματικά έτοιμη για πόλεμο
THE LIFO TEAM