Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Αίγυπτο - Νεκροί 19 τζιχαντιστές

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Αίγυπτο - Νεκροί 19 τζιχαντιστές Facebook Twitter
EPA
0

Δεκαεννέα τζιχαντιστές που συνδέονταν με την πολύνεκρη επίθεση εναντίον χριστιανών Κοπτών στη Μίνια, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν την Παρασκευή σε μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εναντίον λεωφορείου που μετέφερε χριστιανούς Κόπτες κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ καταμεσής της ερήμου, στην επαρχία Μίνια.

Οι τζιχαντιστές εντοπίστηκαν «στο πλαίσιο της καταδίωξης τρομοκρατικών στοιχείων που ενεπλάκησαν στην εφαρμογή εχθρικών επιχειρήσεων στη χώρα, μεταξύ των οποίων η τελευταία ένοπλη επίθεση που είχε στόχο πολίτες κατά την επιστροφή τους από το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, διευκρίνισε το υπουργείο.


Λιγότερο από 48 ώρες μετά την επίθεση, πολλά αιγπυτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν πλάνα που έδωσε στη δημοιότητα το υπουργείο και έδειχναν πτώματα ενόπλων στην έρημο.

Τα πλάνα έδειχναν επίσης τη σκηνή που στέγαζε τον φερόμενο τζιχαντιστικό πυρήνα η οποία περιείχε κυρίως μια μικρή μαύρη σημαία του ΙΚ.

Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις ορεινές περιοχές της δυτικής ερήμου της επαρχίας Μίνια για τον εντοπισμό «τρομοκρατικών στοιχείων που διέφευγαν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τα τρομοκρατικά στοιχεία άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων (ασφαλείας) που ανταπέδωσαν», εξήγησε το υπουργείο.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των Κοπτών, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας των σχεδόν 100 εκατομμυρίων κατοίκων. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σειρά επιθέσεων εναντίον Κοπτών από τα τέλη του 2016.

«Όταν ένας Αιγύπτιος (όποιο κι αν είναι το θρήσκευμά του) σκοτώνεται σε μια τρομοκρατική επίθεση, υποφέρουμε και όλος ο αιγυπτιακός λαός υποφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στη διάρκεια ενός φόρουμ νεολαίας στο Σαρμ ελ-Σέιχ (ανατολικά). Ο αρχηγός του κράτους κάλεσε σε αγώνα «στην πράξη» εναντίον των θρησκευτικών διακρίσεων.

Αναλυτές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν συχνά την κυβέρνηση Σίσι ότι απαντά στην τρομοκρατία με καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας προς κάθε κατεύθυνση.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα «την οδύνη του μετά την τρομοκρατική επίθεση που έπληξε πριν από δύο ημέρες την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αίγυπτο».

Μιλώντας από το παράθυρο του αποστολικού μεγάρου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, είπε πως «προσεύχεται για τα θύματα, τους προσκυνητές που σκοτώθηκαν μόνο και μόνο γιατί ήταν χριστιανοί».

Ο πάπας είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, τον Απρίλιο του 2017.

Η προηγούμενη φονική επίθεση εναντίων πιστών Κοπτών στην Αίγυπτο σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν τζιχαντιστής του ΙΚ σκότωσε εννέα ανθρώπους μέσα σε μια εκκλησία στο νότιο Κάιρο.

Τον Μάιο του 2017, 28 Κόπτες προσκυνητές, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν ση Μίνια από ένοπλους άνδρες, ενώ ταξίδευαν με λεωφορείο στην ίδια περιοχή με αυτήν της επίθεσης της Παρασκευής. Πραγματοποιούσαν επίσης προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ.

Η Αίγυπτος είχε απαντήσει τότε στην επίθεση αυτή εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατοπέδων των τζιχαντιστών στη γειτονική Λιβύη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Διεθνή / Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Ο Άλεν εμφανίστηκε διαδικτυακά σε πάνελ που παρουσίασε ο Ρώσος σκηνοθέτης Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM