Με τη θρυλική τραγουδίστρια Φαϊρούζ συναντήθηκε ο Μακρόν - Κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο

Με τη θρυλική τραγουδίστρια Φαϊρούζ συναντήθηκε ο Μακρόν - Κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο Facebook Twitter
Fayrouz/Facebook
0

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε χθες στη Βηρυτό, στη δεύτερη επίσκεψή του μετά την τραγική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, στο πλαίσιο επίλυσης μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης, αλλά και για να τιμήσει την πρώτη εκατονταετία από την ανακήρυξη του Μεγάλου Λιβάνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος, λόγω της επετείου, φύτεψε έναν κέδρο, το έμβλημα της χώρας αυτής της Μέσης Ανατολής που κοσμεί και το εθνικό σύμβολο της χώρας, η οποία καταρρέει υπό το βάρος μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Με τη θρυλική τραγουδίστρια Φαϊρούζ συναντήθηκε ο Μακρόν - Κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο Facebook Twitter
EPA

Ο Μακρόν ξεκίνησε την επίσκεψή του στον Λίβανο αργά χθες το βράδυ με μια συνάντηση, όχι με τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό  Μουστάφα Αντίμπ και την πολιτική ηγεσία της χώρας, παρά με την 85χρονη Φαϊρούζ, μια από τις διασημότερες τραγουδίστριες στον αραβικό κόσμο, η μουσική της οποίας υπερβαίνει τον διχασμό στη χώρα.


Παρά το χαμηλό προφίλ της και τις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις της, η εμβληματική τραγουδίστρια που παραμένει ένας ζωντανός θρύλος στη Μέση Ανατολή, εξακολουθεί να ενώνει τους Άραβες με τα τραγούδια της ακόμα και σήμερα.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος απένειμε στη Λιβανέζα καλλιτέχνη το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη επίσημη τιμητική διάκριση στη Γαλλία. 

Η συνάντηση Φαϊρούζ - Μακρόν διήρκησε μια ώρα και ένα τέταρτο, κατά την οποία η διάσημη τραγουδίστρια δώρισε στον επισκέπτη της ένα πίνακα με ένα κέδρο και χαραγμένο το όνομά του πάνω σ'αυτόν. 

Αποχωρώντας από το σπίτι της, ο Μακρόν τόνισε στους δημοσιογράφους πως υπόσχεται «ο Λίβανος να γίνεται καλύτερος στο μάλλον», χαρακτηρίζοντας τη Φαϊρούζ «ένα είδωλο που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Γάλλων και η συνάντηση μαζί της ήταν ιδιαίτερη». 

Με την οικονομία του να βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με ένα τμήμα της πρωτεύουσας Βηρυτού να έχει καταστραφεί μετά την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πόλης στις 4 Αυγούστου και τις θρησκευτικές εντάσεις να κλιμακώνονται, ο Λίβανος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή για την σταθερότητά του μετά τον εμφύλιο πόλεμο την περίοδο 1975-1990.

Ο Λίβανος τελούσε υπό γαλλική εντολή από το 1920 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1943.

Μετά τον διορισμό του χθες ο Αντίμπ έκανε έκκληση για τον ταχύτατο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την σύναψη συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Η οικονομική κρίση στον Λίβανο έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες κρατικής διαφθοράς και κατασπατάλισης δημόσιου χρήματος που άφησαν την χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια χρέη παγκοσμίως.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΕΛΩΝΑ ΑΠΑΤΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διεθνή / Πώς η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο εμπλέκεται σε απάτη με κρυπτονομίσματα;

Ένας fake λογαριασμός στην πλατφόρμα Χ, που παρίστανε τον κτηνίατρο του Τζόναθαν, προκάλεσε παγκόσμια σύγχυση διαδίδοντας ψευδώς τον θάνατό του και ζητώντας δωρεές σε κρυπτονομίσματα
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM