Με τη συμμετοχή Γκουαϊδό και Πενς ξεκίνησε η σύνοδος της «Ομάδας της Λίμα»

Με τη συμμετοχή Γκουαϊδό και Πενς ξεκίνησε η σύνοδος της «Ομάδας της Λίμα» Facebook Twitter
EPA
0

Η Ομάδα της Λίμα,  ξεκίνησε σήμερα στην Μπογοτά μια κρίσιμη σύνοδο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην κρίση στη Βενεζουέλα.

Στη σύνοδο της ομάδας, που πλειονότητα των μελών της οποίας διάκειται εχθρικά απέναντι στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, συμμετέχουν ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

«Στο πλαίσιο της Ομάδας της Λίμα, αγωνιζόμαστε προκειμένου η λύση αυτή να είναι ειρηνική», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Περού, Ούγο ντε Σέια, κατά την έναρξη της συνόδου.

«Επιβεβαιώσαμε πολλές φορές τη δέσμευσή μας για τη δημοκρατική μετάβαση και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κολομβιανής διπλωματίας και οικοδεσπότης της συνόδου, Κάρλος Χόλμς Τρουχίγιο.

Πρόσθεσε πως, με την υποστήριξη της Ομάδας της Λίμα, ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κολομβία «καταβάλλουν μια σημαντική προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για να ελαφρύνει, αν και μόνο εν μέρει, τη σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τους Βενεζουελάνους».

Όμως ο υπουργός κατήγγειλε την κυβέρνηση Μαδούρο η οποία αντέδρασε με «τη χρήση βίας και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες».

Ο Ούγο ντε Σέια πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να λάβουμε περισσότερα μέτρα για να απομονώσουμε το καθεστώς∙ μέτρα πιο ξεκάθαρα που αυξάνουν την πίεση, και είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε πιο κατηγορηματικές θέσεις, να δράσουμε στο πολιτικό επίπεδο, στο οικονομικό επίπεδο».

Ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα, ο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο περίπου πενήντα χώρες έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, κάλεσε στο Σαββατοκύριακο να «εξεταστούν όλες οι επιλογές» εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, η επανεκλογή του οποίου χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του προϊόν απάτης.

Η Ομάδα της Λίμα, που αποτελείται από 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής και τον Καναδά, δημιουργήθηκε το 2017 προκειμένου να προωθήσει μια διέξοδο στην κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, πρώην δύναμη στον πετρελαϊκό τομέα.

Δεν έχει αναγνωρίσει τη δεύτερη θητεία του Μαδούρο που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ομάδας της Λίμα να προκρίνουν την οδό του «διαλόγου» για την εξεύρεση μιας διεξόδου στην κρίση στη Βενεζουέλα.

«Πρόεδροι της Ομάδας της Λίμα: με όλο τον σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές μας και ως δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες, σας ζητώ να αναζητήσετε μια επίλυση μέσω διαλόγου ως επιλογή προκειμένου να σώσετε ζωές και να αποτρέψετε το ενδεχόμενο ο πόλεμος να οδηγήσει στην καταστροφή της AL (Λατινικής Αμερικής) μας», αναφέρει ο Βολιβιανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ