Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με «τη σκληρότερη ενδεχομένως περίοδο αυτής της σκληρής σύρραξης», κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας έναν πεινασμένο πληθυσμό και την εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Έπειτα από 2,5 και πλέον μήνες αποκλεισμού, «τελικά, η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει με το σταγονόμετρο», όμως αυτό που επέτρεψε το Ισραήλ αντιπροσωπεύει «μία πρέζα βοήθειας ενώ είναι αναγκαίος ένας κατακλυσμός», υπογράμμισε ενώπιον δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη.
Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν εκ νέου μια περιορισμένη βοήθεια να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα. «Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν 400 φορτηγά πήραν άδεια να εισέλθουν στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. Όμως, το φορτίο από μονάχα 115 φορτηγά μπόρεσε να συλλεχθεί», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας «εξωφρενικά εμπόδια», περίπλοκες διαδικασίες στις «ποσοστώσεις» που επιβάλλει το Ισραήλ, που περιορίζουν επίσης το είδος των αγαθών που επιτρέπονται.
Εντούτοις, 160.000 παλέτες με βοήθεια, «αρκετές για τη φόρτωση σχεδόν 9000 φορτηγών» περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα, υπογράμμισε. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έκανε χθες γνωστό πως τα αποθέματά του που περιμένουν εκτός της Γάζας, θα επέτρεπαν να τραφεί όλος ο πληθυσμός για δύο μήνες. «Την ίδια ώρα, η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εντείνεται με αποτρόπαια επίπεδα νεκρών και καταστροφής», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως το 80% του θύλακα είναι πλέον απαγορευμένο για τον πληθυσμό.
«Πέραν του ζητήματος του αριθμού των φορτηγών σε οποιαδήποτε στιγμή, είναι σημαντικό να έχουμε στον νου μας τη συνολική εικόνα. Μια συνολική εικόνα είναι ότι χωρίς μια ταχεία, αξιόπιστη, ασφαλή και διαρκή πρόσβαση βοήθειας, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού θα είναι βαθιές», προειδοποίησε ο ίδιος, απευθύνοντας έκκληση εκ νέου για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.
Γάζα: Οι ενέργειες του Ισραήλ «δείχνουν προς την κατεύθυνση της γενοκτονίας»
Οι ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας «δείχνουν προς την κατεύθυνση της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας», κατήγγειλε σήμερα η εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ, PACE), χαρακτηρίζοντας «τη εν εξελίξει σφαγή» που συντελείται στον παλαιστινιακό θύλακα «τεράστια τραγωδία». «Η εν εξελίξει σφαγή στη Γάζα προκλήθηκε από τον άνθρωπο και είναι μια τεράστια τραγωδία για την ανθρωπότητα καθώς της επιτρέπουμε να εκτυλίσσεται ανεμπόδιστη μπροστά στα μάτια μας», αναφέρει η Saskia Kluit, εισηγήτρια της ΚΚΣΕ, μιλώντας για την «απόλυτη και επείγουσα ανάγκη να τεθεί τέλος στην ανθρωπιστική κρίση όσον αφορά τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ομήρους στη Γάζα».
Η Saskia Kluit απαρίθμησε τον «πλήρη αποκλεισμό» «των απαραίτητων ανθρωπιστικών προμηθειών από τις 2 Μαρτίου», τον περιορισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας «σε έναν διαρκώς συρρικνούμενο χώρο» χωρίς δυνατότητα διαφυγής και ανάπαυλας από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις και την απουσία ασφάλειας στις λεγόμενες ζώνες «ασφαλείας». «Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης για τους κατοίκους της Γάζας, καθιστούν πολύ δύσκολο να αγνοηθεί πως οι ενέργειες αυτές δείχνουν προς την κατεύθυνση της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας», συνέχισε.
Η Saskia Kluit εκτιμά επίσης πως «είναι σαφές ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί η ανθρωπιστική βοήθεια να διανέμεται χωρίς όρους, χωρίς εμπόδια και σε επαρκείς ποσότητες προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία ενός πληθυσμού», καλώντας «για άλλη μια φορά το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη δολοφονία του πληθυσμού στη Γάζα και να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις του βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου, να δώσει αμέσως ανεξάρτητη, ουδέτερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων τω Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες)» και να φροντίσει ώστε «ο κατάλληλος εφοδιασμός σε απαραίτητα αγαθά στη Λωρίδα της Γάζας να διασφαλιστεί αμέσως».
Η εισηγήτρια κάλεσε επίσης, να αποσυρθούν αμέσως «τα σχέδια που αποσκοπούν στον εκτοπισμό του πληθυσμού της Γάζας από την περιοχή, που θα στερούσε από τα παιδιά στη Γάζα το δικαίωμα σε ένα μέλλον στην πατρίδα τους». «Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να εκπληρώσει το καθήκον της λέγοντας την αλήθεια και να ακολουθήσει τις νομικές υποχρεώσεις της βάσει των Συνθηκών της Γενεύης, περιλαμβανομένης της συνθήκης για τη γενοκτονία», λέει ακόμη η Saskia Kluit.
«Καλώ τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης», ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο που έχει 46 μέλη, «να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να διασφαλίσουν την αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».