Με κορωνοϊό πούμα και λιοντάρια σε ζωολογικό κήπο- Μολύνθηκαν από υπαλλήλους

Με κορωνοϊό πούμα και λιοντάρια σε ζωολογικό κήπο- Μολύνθηκαν από υπαλλήλους Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. UNSPLASH
0

Δύο πούμα και τρία λιοντάρια που ζουν σε αιχμαλωσία σε ζωολογικό κήπο της Νότιας Αφρικής προσβλήθηκαν από Covid-19, με τον ιό να έχει μεταδοθεί στα ζώα, όπως όλα δείχνουν, από ασυμπτωματικά μέλη του προσωπικού.

Η μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στα ζώα «αποτελεί έναν κίνδυνο για τα μεγάλα αιλουροειδή που ζουν σε αιχμαλωσία», προειδοποιεί η έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Πρετόριας.

Ιδίως επειδή τα τεστ PCR έδειξαν ότι τα αιλουροειδή ήταν θετικά έως και επτά εβδομάδες μετά τη μόλυνσή τους, ένα στοιχείο που δείχνει ότι τα ζώα ενδέχεται να είχαν προσβληθεί από «μια σοβαρότερη μορφή της νόσου», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η έρευνα ξεκίνησε αφότου τρία αφρικανικά λιοντάρια διαγνώστηκαν θετικά στην Covid-19 τον περασμένο χρόνο. Εκδήλωσαν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των ανθρώπων: δυσκολία στην αναπνοή, καταρροή, βήχα. Μια λιονταρίνα ανέπτυξε πνευμονία.

Πέντε εργαζόμενοι του ζωολογικού κήπου, που ήρθαν σε επαφή με τα ζώα, διαγνώστηκαν θετικοί, ένα στοιχείο που οδηγεί στη σκέψη ότι η προέλευση της μόλυνσής ήταν από τον άνθρωπο.

Ο προσδιορισμός της αλληλουχίας καθόρισε ότι επρόκειτο για την παραλλαγή Δέλτα, που ήταν τότε κυρίαρχη στη Νότια Αφρική.

Έναν χρόνο νωρίτερα, δύο πούμα, που είχαν εμφανίσει συμπτώματα ανορεξίας και υπέφεραν από διάρροια και καταρροή, είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά στην Covid.

Ανέρρωσαν σε διάστημα τριών εβδομάδων. Στην περίπτωσή τους ούτε η πηγή της μόλυνσης ούτε η παραλλαγή καθορίστηκαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ