Με αντίποινα απειλούν οι ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση απέλασης Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα

Με αντίποινα απειλούν οι ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση απέλασης Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα Facebook Twitter
EPA/Cristian Hernandez
0

Οι ΗΠΑ απείλησαν σήμερα με αντίποινα τη Βενεζουέλα έπειτα από την ανακοίνωση απέλασης των δύο Αμερικανών πλέον υψηλόβαθμων διπλωματικών αντιπροσώπων στο Καράκας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Δεν λάβαμε καμία ενημέρωση από τη κυβέρνηση της Βενεζουέλας μέσω διπλωµατικών οδών», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αλλά αν η απέλαση επιβεβαιωθεί «οι ΗΠΑ θα λάβουν τα κατάλληλα αμοιβαία μέτρα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε την απέλαση του Αμερικανού επιτετραμμένου στο Καράκας, έπειτα από την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στον απόηχο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή.

«Ανακηρύσσω ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ και ανακοινώνω την αποχώρησή του εντός 48ωρών», δήλωσε ο Μαδούρο σε μια ομιλία του στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή, τονίζοντας ότι «απορρίπτει» τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις νέες κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των χωρών που δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα. Την Δευτέρα ο Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο περιορίζεται η δυνατότητα του Καράκας να ρευστοποιεί πόρους στις ΗΠΑ, να εκδίδει κρατικό χρέος ή να πουλάει πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο, που υποστηρίζει ότι ο «οικονομικός πόλεμος» εναντίον της από τις ΗΠΑ ευθύνεται για τη βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, κατήγγειλε ότι οι νέες κυρώσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής χαρακτηρίστηκαν «φάρσα» από τις ΗΠΑ και απορρίφθηκαν από τη Χιλή, τον Παναμά, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κολομβία, το Μεξικό και άλλες χώρες.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε σήμερα ότι οι εκλογές στη Βενεζουέλα δεν ανταποκρίθηκαν στα διεθνή πρότυπα και πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα εξετάσουν την υιοθέτηση ενδεδειγμένων μέτρων». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM