McDonald’s: Η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων από το 2020 – Προειδοποίηση για «αντιαμερικανικό αίσθημα» στο εξωτερικό

McDonald’s: Η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων από το 2020 – Προειδοποίηση για «αντιαμερικανικό αίσθημα» στο εξωτερικό Facebook Twitter
Η McDonald's ανέφερε πτώση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2025 / Φωτογραφία: EPA
0

Η McDonald’s ανακοίνωσε τις χαμηλότερες τριμηνιαίες πωλήσεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες από την κορύφωση της πανδημίας το 2020, σηματοδοτώντας ακόμη μία αλυσίδα εστιατορίων που επηρεάζεται από το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.

Ο κολοσσός της ταχείας εστίασης ανέφερε πτώση 3,6% στις πωλήσεις ίδιων καταστημάτων στις ΗΠΑ για το τρίμηνο - η μεγαλύτερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν οι πωλήσεις είχαν μειωθεί κατά 8,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση μόλις 1,7%.

«Οι καταναλωτές σήμερα αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s, Κρις Κεμπτσίνσκι (Chris Kempczinski), επικαλούμενος τη μείωση της επισκεψιμότητας στα εστιατόρια.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η συχνότητα επισκέψεων από πελάτες μεσαίου εισοδήματος μειώθηκε κατά «σχεδόν διψήφιο ποσοστό», ενώ συνεχίστηκε η πτωτική πορεία και μεταξύ των καταναλωτών χαμηλότερου εισοδήματος. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό όσων αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού, επιλέγοντας να γευματίζουν στο σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

«Οι άνθρωποι απλώς μας επισκέπτονται λιγότερο», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη.

Αντίθετα, η κίνηση από πελάτες υψηλότερου εισοδήματος παρέμεινε σταθερή, γεγονός που αντανακλά την ευρύτερη οικονομική εικόνα: ενώ τα νοικοκυριά με περιορισμένο προϋπολογισμό περιορίζουν τις διακριτικές δαπάνες τους, οι ευπορότεροι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν με σχετική άνεση.

Η McDonald’s είναι η τελευταία από μια σειρά μεγάλων αλυσίδων εστίασης - όπως οι Chipotle, Domino’s, Pizza Hut, Shake Shack και Starbucks - που ανέφεραν επιβράδυνση ή μείωση πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο στις ΗΠΑ, με τις περισσότερες να αποδίδουν την υποχώρηση στην αδυναμία της χαμηλότερης εισοδηματικής βάσης των καταναλωτών.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης έσοδα κατώτερα των εκτιμήσεων για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο από τα τέσσερα τελευταία.

McDonald’s: Ανησυχία και στο εξωτερικό για το «αντιαμερικανικό αίσθημα»

Το ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, εν μέρει ενισχυμένο από τις δασμολογικές πολιτικές του Προέδρου Τραμπ, έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις διεθνείς επιδόσεις της McDonald’s.

Κατά την ίδια τηλεδιάσκεψη, στελέχη της McDonald’s παραδέχθηκαν ότι, αν και η εικόνα της μάρκας δεν έχει ακόμα πληγεί άμεσα, οι εσωτερικές έρευνες της εταιρείας καταδεικνύουν αυξανόμενο αντιαμερικανικό αίσθημα σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού - ιδίως στη βόρεια Ευρώπη και στον Καναδά.

«Έχουμε δει... μια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων σε διάφορες αγορές που λένε ότι θα μειώσουν τις αγορές αμερικανικών εμπορικών σημάτων», ανέφεραν τα στελέχη.

Παρά την πτώση των πωλήσεων και το δύσκολο κλίμα, η McDonald’s διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους. Στα σχέδια περιλαμβάνεται το άνοιγμα 2.200 νέων καταστημάτων παγκοσμίως, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των πωλήσεων κατά λίγο περισσότερο από 2%.

Η McDonald’s σημείωσε επίσης ότι η πρόσφατη συνεργασία της με την «Ταινία Minecraft» αποτέλεσε διαφημιστική επιτυχία, ενώ οι επικαιροποιημένες προσφορές αξίας συνέχισαν να την τοποθετούν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων αλυσίδων.

Παρόλα αυτά, οι επικεφαλής της εταιρείας τόνισαν ότι παραμένουν «επιφυλακτικοί σχετικά με το κλίμα των καταναλωτών», υποδεικνύοντας ότι οι προκλήσεις δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.

Οι μετοχές της McDonald’s υποχώρησαν κατά 1,6% στις πρωινές συναλλαγές μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Με πληροφορίες από NBC News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM