Μαρί Κιουρί: Εργαστήριό της στο Παρίσι γλίτωσε από τις μπουλντόζες, προς το παρόν

Μαρί Κιουρί: Εργαστήριό της στο Παρίσι γλίτωσε από τις μπουλντόζες, προς το παρόν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας παρενέβη την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αναβληθεί η κατεδάφιση του κτηρίου στο Παρίσι, όπου βρισκόταν εργαστήριο της Μαρί Κιουρί

Οι μπουλντόζες αναμένονται τη Δευτέρα στο Νο26 της οδού d’Ulm στο Παρίσι, προκειμένου να κατεδαφίσουν το Pavillon des Sources, ένα από τα τρία κτήρια που αποτελούσαν το εργαστήριο της Μαρί Κιουρί στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Το κτήριο πρόκειται να κατεδαφιστεί στο πλαίσιο κατασκευαστικού πρότζεκτ, το οποίο απειλεί και δέντρα τα οποία είχε φυτέψει η βραβευμένη με δύο Νόμπελ επιστήμονας. Η παρέμβαση της τελευταίας στιγμής έγινε έπειτα από συγκέντρωση υπογραφών και εκκλήσεις προς τον Εμανουέλ Μακρόν και υπουργούς της κυβέρνησής του. 

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, ανακοίνωσε πως η κατεδάφιση αναβλήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με το Ινστιτούτο Κιουρί- στο οποίο ανήκει το κτήριο- προκειμένου «να υπάρχει χρόνος για να εξεταστούν τυχόν εναλλακτικές». 

Αυτή η εξέλιξη είναι «φανταστική», αλλά η εκστρατεία θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Μπατίστ Τζανεζελί, επικεφαλής της προσπάθειας για να μείνουν οι μπουλντόζες μακριά από το εν λόγω κτήριο. «Η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, όσο το κτήριο δεν χαρακτηρίζεται ιστορικό μνημείο. Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση», υπογράμμισε. 

«Αν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι απλά ένα κτήριο, αλλά ένα από τα τελευταία σύμβολα της Μαρί Κιουρί, της πιο επιφανούς γυναίκας της εποχής μας, αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος», επεσήμανε ο Τζανεζελί. 

«Είναι αδιανόητο. Όλος ο χώρος θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ιστορικός. Τα κτήρια που σχετίζονται με τον Λουί Παστέρ χαρακτηρίστηκαν το 1981, αλλά όχι εκείνα που συνδέονται με τη Μαρί Κιουρί», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε αυτό συμφώνησε και η Κλοντίν Μοντέιλ, ιστορικός και πρώην διπλωμάτης, που έχει γράψει βιβλία για τη Μαρί Κιουρί, την οποία χαρακτήρισε παγκόσμιο πρότυπο και έμπνευση για τις γυναίκες. «Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει. Τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταστραφεί ποτέ. Πρέπει να χαρακτηριστεί κληρονομιά και αυτό δεν γίνεται σε μια ημέρα», προειδοποίησε. 

Πρόκειται για παγκόσμια κληρονομιά, υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι δεν συνειδητοποιούν τη συμβολική σημασία του. Η Μαρί Κιουρί είναι η πιο διάσημη γυναίκα επιστήμονας στον κόσμο. Αποτελεί σημείο αναφοράς και έμπνευση. Το Ινστιτούτο Κιουρί δεν χρειάζεται να καταστρέψει αυτά τα ιστορικά κτήρια. Έχει χώρους αλλού», συμπλήρωσε. 

Μαρί Κιουρί: Εργαστήριό της στο Παρίσι γλίτωσε από τις μπουλντόζες, προς το παρόν Facebook Twitter
Το Pavillon des Sources είναι το κτήριο που απειλείται με κατεδάφιση (Φωτ.: EPA)

Μαρί Κιουρί: Τα εργαστήριά της στο Παρίσι  

Η Μαρία Σκουοντόφσκα γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1867. Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία σε ηλικία 24 ετών και σπούδασε στη Σορβόνη, όπου αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του πανεπιστημίου. 

Η ίδια και ο σύζυγός της, Πιερ Κιουρί, ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν το πολώνιο και το ράδιο και βραβεύθηκαν- μαζί με τον Ανρί Μπεκερέλ- με το Νόμπελ Φυσικής το 1903. Ο Πιερ Κιουρί σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1906. Πέντε χρόνια αργότερα η Μαρί Κιουρί βραβεύθηκε με δεύτερο Νόμπελ, αυτή τη φορά στη Χημεία. 

Το 1909 το Ινστιτούτο Παστέρ και το πανεπιστήμιο του Παρισιού ένωσαν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός εργαστηρίου για τη Μαρί Κιουρί. Στο Pavillon des Sources η Κιουρί προετοίμαζε τα ραδιενεργά υλικά για την έρευνά της. Ήταν το ένα από τα τρία κτήρια τα οποία αποτελούσαν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Ινστιτούτο Κιουρί. Τα άλλα ήταν το Curie Pavilion, όπου βρισκόταν το εργαστήριο φυσικής και χημείας της- το οποίο σήμερα είναι μουσείο- και το Pasteur Pavilion, που φιλοξενούσε εργαστήριο βιολογίας. 

Τον περασμένο Μάρτιο ο δήμος ενέκρινε το αίτημα του Ινστιτούτου να κατεδαφιστεί το Pavillon des Sources, που σχεδίασε ο Ανρί Πολ Νενό το 1914, με στόχο να κατασκευαστεί πενταώροφο κτήριο για την επέκταση της πανεπιστημιούπολης. Ένα κτήριο art deco της δεκαετίας του ‘30 επίσης πρόκειται να κατεδαφιστεί. 

Ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουά υποστηρίζει ότι η Κιουρί δεν εργάστηκε ποτέ στο Pavillon des Sources. Όμως, οι άνθρωποι που κάνουν εκστρατεία για τη διάσωση του κτηρίου λένε πως αυτό δεν είναι αληθές. Το Ινστιτούτο Κιουρί έχει αναφέρει πως το κτήριο χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση σκουπιδιών, αλλά στην ιστοσελίδα του γράφει ότι «η Μαρί Κιουρί διηύθυνε έρευνα στη φυσική και τη χημεία από το Curie Pavilion και το Pavillon des Sources». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM