Το ΝΑΤΟ πρέπει να ξεκαθαρίσει τις στρατηγικές προτεραιότητές του, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, που στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρή» τη Συμμαχία.

 

«Πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και πού», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει μια στρατηγική απέναντι στη Ρωσία, ενώ η Κίνα δεν θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της Συμμαχίας, συμπλήρωσε.

 

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια στρατηγική για τη Ρωσία που να είναι «απαιτητική και αδιάλλακτη, όταν η Ρωσία προχωρά σε εισβολές, κυβερνοεπιθέσεις ή εκφοβισμούς, αλλά και η οποία να καθιστά εφικτό το να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφία της Ευρώπης», σύμφωνα με τον Μακρόν.

 

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στα τέλη Μαΐου το Reuters αποκάλυψε ότι το Παρίσι αντιστέκεται σθεναρά σε σχέδιο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να έχει η Συμμαχία περισσότερη ευελιξία στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η άνοδος της Κίνας και η κλιματική αλλαγή. Η Γαλλία ανησυχεί ότι η κίνηση μπορεί να υπονομεύσει τις δικές της αμυντικές προτεραιότητες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

Τον Φεβρουάριο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρότεινε οι Σύμμαχοι να βάλουν περισσότερα χρήματα απευθείας στους κοινούς προϋπολογισμούς, μια απάντηση στις εντάσεις που υπάρχουν εδώ και καιρό με τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν συνεισφέρουν επαρκώς για τη δική τους άμυνα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr