Μακρόν: Κόκκινες γραμμές με την Τουρκία - Συνεπείς σε λόγια και έργα στη Μεσόγειο

Μακρόν: Κόκκινες γραμμές με την Τουρκία - Συνεπείς σε λόγια και έργα στη Μεσόγειο Facebook Twitter
0

Την πολιτική των «κόκκινων γραμμών» απέναντι στην Τουρκία για την ανατολική Μεσόγειο, υιοθετεί ανοικτά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, πρέπει να είμαι συνεπής σε λόγια και έργα. Μπορώ να σας πω ότι οι Τούρκοι μόνο αυτό υπολογίζουν και σέβονται. Αν μιλάς χωρίς αυτό να ακολουθείται από πράξεις... Αυτό που έκανε η Γαλλία φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό. Ήταν πολιτική κόκκινων γραμμών. Το έκανα στη Συρία». 

  

Οι δηλώσεις του Μακρόν έρχονται ενώ η Τουρκία εμφανίζεται ανυποχώρητη για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, με το Oruc Reis να κάνει έρευνες σε νερά άνωθεν την ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από τον τουρκικό πολεμικό στόλο απέναντι στον οποίο έχει αναπτυχθεί το ελληνικό ναυτικό. 

Στα μέσα Αυγούστου, οι ελληνικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Επικοινωνία Ερντογάν Στόλτενμπεργκ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεγκ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ πως είναι «υπέρ του διαλόγου και της εξεύρεσης λύσης» για την Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκία: Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα

Ωστόσο η Τουρκία φαίνεται πως ανεβάζει το διπλωματικό θερμόμετρο απέναντι στις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις αφού μετά την άτυπη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο η Άγκυρα κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην υποστηρίξουν τις «μαξιμαλιστικές» θέσεις της Ελλάδας.

  

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, υποστήριξε πως το Καστελόριζο και τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για την ένταση στην περιοχή. 

Πρόσθεσε δε πως η «ρητορική των κυρώσεων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο να τονώσει μπορεί την αποφασιστικότητα της χώρας του. Κατά τον Ακσόι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαίωμα να επικρίνει την Τουρκία ή να ζητά τον τερματισμό των ερευνών για υδρογονάνθρακες, που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι περιορίζονται μόνο σε ύδατα άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Οι κυρώσεις που μελετά η ΕΕ

Σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο, τα μέτρα που εξετάζονται και θα διαμορφωθούν περαιτέρω ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου είναι:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ