Το Λονδίνο θέλει οι Σκρίπαλ να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ- Θα τους προσφερθούν νέες ταυτότητες

Το Λονδίνο θέλει οι Σκρίπαλ να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ- Θα τους προσφερθούν νέες ταυτότητες Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στον ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και στην κόρη του Γιούλια νέες ταυτότητες και μια καινούργια ζωή στις ΗΠΑ για να προστατευθούν από πιθανές νέες απόπειρες δολοφονίας τους, γράφει η εφημερίδα The Sunday Times.

Κατά το δημοσίευμα, στελέχη της βρετανικής υπηρεσίες πληροφοριών MI6 συζητούν με ομολόγους τους της CIA τη μετεγκατάσταση των θυμάτων της επίθεσης που πιστεύεται ότι διαπράχθηκε με νευροπαραλυτική ουσία τον περασμένο μήνα στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

«Θα τους προσφερθούν νέες ταυτότητες», διαβεβαίωσε πηγή που δεν κατονομάζεται την κυριακάτικη έκδοση των Τάιμς του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Λονδίνο θέλει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σκρίπαλ διαμέσου της μετεγκατάστασής τους σε κάποια από τις χώρες της συμμαχίας που είναι γνωστή με τον όρο «πέντε μάτια» (Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία).

«Ο πιο προφανής προορισμός (...) είναι η Αμερική, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να τους σκοτώσουν εκεί και είναι ευκολότερο να προστατευθούν εκεί, με νέα ταυτότητα», εξήγησε στην εφημερίδα πηγή προσκείμενη στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ενήμερη για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

«Είναι προτιμότερη η μετεγκατάστασή τους σε κάποια από τις χώρες της συμμαχίας "πέντε μάτια" διότι η υπόθεσή τους έχει τεράστιες επιπλοκές από την άποψη της ασφάλειας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Foreign Office περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν έχει προς το παρόν κανένα σχόλιο να κάνει για το δημοσίευμα.

Η σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία έφθασε στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών αφότου ο Σκρίπαλ και η κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι στο Σάλσμπερι την 4η Μαρτίου. Η Γιούλια, ρωσίδα υπήκοος, είχε φθάσει στη Βρετανία μία ημέρα νωρίτερα για να επισκεφθεί τον πατέρα της, που ζει στη Βρετανία τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι Σκρίπαλ, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, δηλητηριάστηκαν με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα, αλλά αναρρώνουν πλέον σε νοσοκομείο.

Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση, κάνοντας λόγο περί απόπειρας φόνου, κι απαίτησε εξηγήσεις. Η Μόσχα διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη και άφησε να εννοηθεί πως θεωρεί ότι οι βρετανικές ή άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες διέπραξαν την επίθεση για να προκαλέσουν αντιρωσική υστερία.

Η υπόθεση οδήγησε στη μεγαλύτερη απέλαση ρώσων διπλωματών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καθώς οι χώρες μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες συντάχθηκαν με το Λονδίνο. Η Ρωσία αντέδρασε προχωρώντας στην απέλαση ανάλογου αριθμού δυτικών διπλωματών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM