Το Λονδίνο κατηγορεί τον Πούτιν για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ

Το Λονδίνο κατηγορεί τον Πούτιν για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ Facebook Twitter
0

Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας Μπεν Γουάλας κατηγόρησε σήμερα τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως είναι υπεύθυνος «σε τελευταία ανάλυση» για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια. 

Υπενθυμίζεται πως οι Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν με τον ισχυρό νευροπαραλυτικό παράγοντα Νοβιτσόκ στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία. 

Χθες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε κατηγορήσει τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών (GRU) ότι ευθύνονται για τη δηλητηρίαση. 

«Σε τελική ανάλυση, σίγουρα, είναι υπεύθυνος, είναι ο ηγέτης του κράτους», δήλωσε ο Γουάλας, απαντώντας σε ερώτηση του BBC Radio 4 για το ποια είναι η ευθύνη του Πούτιν στις επιχειρήσεις αυτές. «Σε τελευταία ανάλυση είναι, στον βαθμό που είναι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και που η κυβέρνησή του είναι εκείνη που ελέγχει, χρηματοδοτεί και διευθύνει τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών».

«Δεν νομίζω πως μπορεί οποιοσδήποτε να πει πως ο κ. Πούτιν δεν ελέγχει το κράτος του», συνέχισε. «Η GRU δεν είναι αχαλίνωτη».

Σύμφωνα με το Λονδίνο, η επίθεση διενεργήθηκε από δύο «αξιωματικούς» της GRU, που κατονομάστηκαν από τη βρετανική αστυνομία και είναι οι Ρώσοι πολίτες Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, ονόματα, όμως, που η αστυνομία υποψιάζεται ότι είναι ψευδώνυμα. Σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

Από την αρχή η Βρετανία κατηγορούσε τη Μόσχα ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση, μια υπόθεση που προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση.

Η Μόσχα, που αρνείται κάθε ανάμιξη, κατήγγειλε χθες μια «χειραγώγηση της πληροφόρησης».

Οι Σκριπάλ επιβίωσαν της δηλητηρίασης, καθώς και ένας αστυνομικός ο οποίος μολύνθηκε όταν τους βοήθησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM
ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Αρκτική: «Μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού» προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, επισημαίνοντας την εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Διεθνή / Γαλλία: Οριστική η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί για τις δαπάνες της καμπάνιας του 2012

Παράλληλα, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, βρίσκονται αντιμέτωποι με έρευνες για πιθανές προσπάθειες επηρεασμού μαρτύρων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Λιβύης
LIFO NEWSROOM